Antena Meniu Search
x

Video Noi modificări la facturile de energie. Parlamentarii au votat plafonarea prețurilor și compensări mai mari la gaze și curent electric

Mai sunt două săptămâni până ar trebui să fie date compensările la gaze şi curent, dar parlamentarii s-au gândit să schimbe peste noapte ordonanţa votată de Guvernul Cîţu. Senatorii au adoptat mai multe modificări, printre care plafonarea prețului la energie pentru consumatori casnici şi reduceri mai mari la facturi. Însă până la votul final se mai pot întâmpla multe. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 18.10.2021, 20:45

Vezi și

Proiectul Guvernului Cîțu a fost modificat radical în Parlament. Prețurile gazelor și energiei electrice au fost plafonate, consumatorii casnici vor primi compensaţii mai mari la facturi, iar cei consideraţi vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturilor cu până la 6 luni. Practic, nu vom plăti mai mult de 1 leu pe kWh la electricitate şi 37 de bani pe kWh la gaze.

Ce spun experții în energie despre modificări

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: ”Sper că cineva n-a pus aceste cifre chiar la întâmplare şi a făcut nişte calcule astfel încât să nu ne trezim că peste două luni de zile nu vom putea continua acest program din lipsa fondurilor”.

Atât noile preţuri, cât şi celelalte măsuri ar trebui să intre în vigoare de luna viitoare.

Pe acelaşi subiect

Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”Furnizorii vor trebui să îşi adapteze aplicaţiile informatice şi cred că o pot face lejer.

Impactul bugetar al modificărilor s-ar ridica la 3 miliarde de lei

Alexandra Marin, reporter Observator: ”În urma unor calcule preliminare, se pare că impactul bugetar s-ar ridica la aproape 3 miliarde de lei: 1,5 miliarde pentru consumatorii casnici şi 1,5 miliarde pentru companii. Suma ar urma să fie suportată în integralitate de ministerul Energiei”.

Virgil Popescu - ministrul Energiei: ”Nu sunt probleme cu finanţarea pt anul viitor, anul asta vorbim despre o singură lună că factura pe noiembrie vine în decembrie”.

Cu alte cuvinte, în decembrie vom primi facturi cu preţuri plafonate şi compensate, iar pentru asta nu e nevoie să facem nimic, nici măcar o cerere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Noi modificări la facturile de energie. Parlamentarii au votat plafonarea prețurilor și compensări mai mari la gaze și curent electric