Antena Meniu Search
x

Video Noi reguli în magazine: Prețul de achiziție al cărnii comercializate, obligatoriu pe etichetă. Rafturi separate pentru produsele românești

Noi reguli pentru carne şi produsele din carne. Pe eticheta acestora ar urma să fie trecut preţul de achiziţie, aşa că atunci când le cumpărăm vom şti exact care a fost adaosul comercial al magazinului. În plus, noua lege prevede şi rafturi separate pentru carnea românească. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 24.10.2023, 19:55

Vezi și

Noua lege a cărnii încearcă să oprească revolta cumpărătorilor care spun că magazinele pun, uneori, adaosuri comerciale mari sau că producătorii vând prea scump marfa.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Produsele din carne vor avea afişat pe etichetă costul de achiziţie, în aşa fel încât clientul să poată să facă diferenţa între acest cost şi preţul pe care el îl plăteşte. Acest sortiment de salam, spre exemplu, a plecat de la producător la preţul de 19 lei, în magazine se vinde la preţul de 29 de lei.

Prețul de achiziție al cărnii comercializate, obligatoriu pe etichetă

Informaţiile vor fi furnizate de un cod QR.

Pe acelaşi subiect

Călin-Gheorghe Matieș, comisia de agricultură Senat: Dacă mergem într-un hypermarket şi scanăm codul QR o să vedem cu cât a cumpărat hypermarketul de la producătorul român. Putem să vedem unde este adaosul comercial. Eu, ca producător, de multe ori consumatorul dădea vina pe mine.

Proprietarii de magazine nu sunt încântaţi de idee.

Ștefania Grama, proprietar băcănie: Nu îi înţeleg scopul. Cu ce ajută clientul final, prin a-mi şti preţul de achiziţie. Acest preţ eu cred că e un lucru confidenţial între client şi furnizor. Mi se pare normal acum să avem şi un cod QR unde să-mi afişez op-urile salariilor, op-urile la stat, tva ul pe care l-am plătit.

Altă prevedere din lege schimbă locul cărnii pe rafturile magazinelor. În plus, produsele româneşti trebuie marcate cu tricolorul.

George Scarlat, președinte comisia de agricultură Senat: Expunerea va trebui să fie făcută în vitrine și rafturi separate când discutăm de carnea provenită din fermele din România VS carnea provenită din extracomunitar.

Călin-Gheorghe Matieș, comisia de agricultură Senat: Dacă vorbim de mezeluri, aici la fel materia primă trebuie să fie din România. Va fi prezentat şi procentul de carne care există în produsele respective.

Adică nu vom mai găsi salam de Sibiu şi cârnaţi tradiţionali făcuţi cu carne din import. Asta înseamnă, însă, că produsele cu tricolor vor fi mai puţine. Fabricile de mezeluri cumpără multă materie primă din străinătate.

Dragoș Frumosu, sindicat Industria Alimentară: Importăm 80-85%. Fenomenul nu e controlat. Motiv pentru care nici nu putem să facem exporturi. Impactul importurilor, mai ales pentru crescători, e negativ. Ei neproducând suficient pentru partea de procesare a cărnii, toţi procesatorii se îndreaptă către importul de carne de porc.

Noua lege interzice şi comercializarea cărnii sintetice. Actul normativ a trecut de Senat şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, for decizional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Noi reguli în magazine: Prețul de achiziție al cărnii comercializate, obligatoriu pe etichetă. Rafturi separate pentru produsele românești