Antena Meniu Search
x

Video Pericolul din farfurie: Carnea roșie crește riscul de diabet. De câte ori pe săptămână ne recomandă specialiștii să o consumăm

Un nou studiu al cercetătorilor americani străini sugerează că riscul de diabet creşte o dată cu numărul fripturilor din carne roşie pe care le mănânci. De la două porţii în sus pe săptămână ar putea fi periculos, spun şi medicii de la noi. În România, consumul anual de carne de porc trece de trei kilograme de persoană, dublu faţă de recomandări. Şi, îngrijorător, în 10 ani, numărul diabeticilor a crescut cu 40%. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 23.10.2023, 20:25

Vezi și

Studiul coordonat de cercetătorii de la Harvard a făcut observaţii pe un eşantion de peste 200.000 de americani. 10 la sută dintre subiecţi, adică 22.800, au făcut diabet după ce dieta lor a fost formată mai ales din carne roşie. Concluzia - consumul acestui tip de carne creşte cu 62% probabilitatea de a dezvolta boala.

Pericolul din farfurie: Carnea roșie crește riscul de diabet

Anca Hâncu, diabetolog: Carnea roşie are acele grupări de tip Ham, care fac diferenţierea faţă de carnea albă, mai are grăsimi saturate care în momentul în care sunt în exces şi aduce şi un exces de calorii, va duce la dezvoltarea ţesutului adipos visceral care are legătură directă cu afecţiunile cardiovasculare prin efectul proinflamator. Şi astfel duce la, practic citokinele acestea proinflamatorii şi acţiunea proinflamatorie este poarta deschis spre boli cardiovasculare, spre diabet zaharat, spre hiperucricemie, gută şi diverse tipuri de cancer.

Riscurile de diabet sunt mai mici dacă înlocuim carnea roşie - porc, vită, miel, vânat - cu proteine din alte surse.

Pe acelaşi subiect

Andreea Petrescu, reporter Observator: Studiul a mai arătat că în cazul persoanelor care au înlocuit o porţie de carne roşie o porţie de lactate, nuci sau chiar carne albă, riscul de a face diabet zaharat de tip 2 a scăzut cu până la 30%.

Un studiu Nielsen din 2021 arata că aproape toţi românii mânâncă în fiecare săptămână carne, iar jumătate dintre ei aproape zilnic.

Consumatori-reporter: Mai mult pui consum.

- Carnea roşie o evitaţi?

- Nu consum decât foarte, foarte rar, acum e şi foarte scumpă ca să fiu sinceră. Prediabet, adică sunt dispusă la a face un diabet.

- Ştiam şi nu e recomandată, mai mult carnea de pui, de curcan, cam de două ori pe lună consum, mai mult curcan şi peşte, mai fac şi friptură, o dată pe lună o friptură la grătar.

Diabetologii recomandă persoanelor sănătoase să includă în meniul săptămânal cel mult două porţii de 120 de grame de carne roşie. iar în cazul suferinzilor lucrurile se complică.

Daciana Toma, Societatea Română de Diabetologie: Carnea roşie e aşa în vârful piramidei pentru că ar trebui consumată foarte rar, adică o dată, de două ori pe lună pentru că vorbim aici de conţinutul pe care-l are cu atât mai mult cu cât te ştii cu anumite patologii. E foarte bine să mâncăm cu legume carnea roşie dar asta nu înseamnă că putem să consumăm mai des carne roşie.

Anca Hâncu, diabetolog: Avem jumătate din farfurie vegetale, un sfert felia de carne, carnea să fie cât palma noastră şi lângă avam cantitatea de carbohidraţi, cereale, orez, pâine.

Ana este din Bucureşti, îl îngrijeşte pe soţul ei care suferă de diabet, şi a învăţat cum poate folosi meniul zilnic pe post de medicament.

Ana, soţie pacient cu diabet: Avea glicemie şi acum 100, 103, 105. Evit carnea roşie pe cât posibil, nu face bine din toate puctele de vedere. Carne de pasăre, legume foarte multe, fructe. De două trei ori pe lună, dacă mi-e poftă doar.

Diabetul este o boală frecventă în România: unul 10 oameni suferă de ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Pericolul din farfurie: Carnea roșie crește riscul de diabet. De câte ori pe săptămână ne recomandă specialiștii să o consumăm