Antena Meniu Search
x

Video Noua Casă 2022. Preţurile caselor şi apartamentelor au explodat şi fac irelevantă scăderea TVA-ului

Ce ni s-a dat cu o mână, ni se ia cu alta. Deşi credeam că putem cumpăra case mai mari cu TVA de 5%, bucuria nu a ţinut prea mult. Apartamentele s-au scumpit foarte mult aşa că pragul de 140.000 de euro e atins tot de locuinţele cu puţin spaţiu. Şi vestea proastă e că cine aşteaptă ieftiniri va rămâne dezamăgit. În Capitală cu greu mai poţi cumpăra ceva cu mai puţin de 1.500 de euro metrul pătrat.
 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 16.02.2022, 14:29

Vezi și

Noua Casă vine şi cu noi socoteli. Deşi de la 1 ianuarie se aplică un TVA de doar 5%, în loc de 19%, pentru locuinţele de până la 140.000 de euro. Avantajul este umbrit, însă, de creşterile fulgerătoare de preţuri.  

"În Bucureşti aproape că nu îţi mai poţi cumpăra nimic sub 1.500 de euro pe metrul pătrat. Faţă de anul trecut preţurile au crescut cu 20-30 la sută, arată cele mai recente date. Aşa se face că TVA-ul de doar 5% pentru locuinţele de până la 140 de mii de euro nu va fi resimţit, neapărat, şi de cumpărători", transmite Greta Neagu, reporter Observator.

Alexandru Adam, broker imobiliar: Nu cred că vor scădea în viitorul apropiat, nu mai este vorba de piaţa din 2008, acum este mult mai îndeaproape urmărit salariul mediu cu preţul unui apartament. 

Pentru un apartament de 140.000 de euro, luat în rate, pe 30 de ani, vom plăti lunar aproape 2.900 de lei odată cu noul TVA. Prin comparaţie, anul trecut rata era de peste 3.200 de lei pentru acelaşi apartament.

Pe acelaşi subiect

Ce câştigăm din TVA, dăm, însă, pe metrul pătrat construit.

Damian Şerban, director agenţie imobiliară: Am asistat la o explozie a cererii de orice fel de bunuri pe plan mondial şi de aici la o creştere exagerată a preţurilor materialelor de construcţii, a preţurilor terenurilor. De aici şi o creştere exagerată a preţurilor. 

Cine caută un apartament nou trebuie să îşi facă bine calculele. În cele mai populare zone preţurile au crescut şi cu 30% faţă de acum un an, arată datele brokerilor din piaţă. În Berceni-Metalurgiei metrul pătrat construit se vinde şi cu 1.200 de euro. Şi în Popeşti Leordeni s-a ajuns la 1.300 de euro metrul pătrat. Cu cât mergem spre centru, cu atât trebuie să pregătim un buget mai generos pentru o locuinţă. Nu e de mirare că în nord s-a ajuns la 10.000 de euro metrul pătrat. <IESE CARTON>

Damian Şerban, director agenţie imobiliară: Ţinând cont că Bucureştiul nu excelează din punctul de vedere al vederilor, proiectele care, într-adevăr, au vederi sunt mai scumpe cu 10% în medie, unele chiar şi cu 20% în segmentul de lux.

Marius Popa aşteaptă să se muta în locuinţa mult visată. 

"Dacă mă întrebaţi pe mine, persoană care a luat cu credit şi care şi-a luat apartament ca o necesitate, nu ca un moft... un pic umflate. Un pic mai mult umflate. Adică acelaşi apartament în octombrie era cu 30.000 de euro mai ieftin decât acum", spune el. 

Anamaria Alexandra Feraru, consultant financia: Există cererea de creditare, clienţii cumpără. Sunt foarte multe tranzacţii, dacă anii anteriori erau tranzacţii de 50, 60, 70.000 - multe cu Noua Casă, multe dintre ele sunt acum tranzacţii de peste 100.000 de euro, 140.000 de euro. 

Faţă de un credit imobiliar standard, avantajul unui împrumut Noua Casă este reprezentat doar de avansul mai mic. Programul guvernamental va fi lansat la finalul lunii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Noua Casă 2022. Preţurile caselor şi apartamentelor au explodat şi fac irelevantă scăderea TVA-ului