Antena Meniu Search
x

Video Noua formulă de calcul a RCA pentru transportatori. Cât ar urma să coste poliţa de asigurare pentru un camion cu masa de peste 16 tone

Noua formulă de calcul a primei RCA recomandate pentru proprietarii de camioane şi TIR-uri a fost aprobată. Astfel, această primă ar urma să fie de aproximativ 9.000 de lei, o sumă apropiată de valoarea de referinţă, adică 8.609 lei, cât este la ora actuală.

de Redactia Observator

la 26.01.2024, 09:30

Vezi și

Proprietarii de TIR-uri şi camioane cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone se pot aştepta la o scădere a primei RCA . Conform noii formule de calcul, această primă ar urma să fie de aproximativ 9.000 de lei, o sumă apropiată de valoarea de referinţă, adică 8.609 lei, cât este la ora actuală, şi cu 23 sau 25% mai mică decât suma pentru care sunt asigurate aceste vehicule în acest moment. Au fost stabilite şi alte măsuri în urma discuţiilor din ultima perioadă. Vorbim aici despre posibilitatea plăţii în rate a primei RCA, despre posibilitatea întreruperii efectelor poliţei RCA sau despre posibilitatea urmării valabilităţii poliţei prin intermediul camerelor de supraveghere.

Măsurile privind poliţia RCA pentru pentru proprietarii de camioane şi TIR-uri, valabile până la finalul lunii martie

ASF a aprobat noua formulă elaborată de BAAR privind asiguratul cu risc ridicat.

  •  ASF a aprobat noua formulă elaborată de BAAR privind asiguratul cu risc ridicat. Prin utilizarea de către BAAR a acestei noi formule, valoarea maximă a primei recomandate nu va depăşi 9.000 lei la clasa B0 pentru autovehiculele cu o masă maximă mai mare de 16 tone, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF)
  • Astfel, Consiliul ASF a autorizat „aprobarea solicitării BAAR de avizare a Amendamentului nr. 1 la „Politicile şi procedurile BAAR pentru gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat”. ASF a aprobat noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraţilor cu risc ridicat, persoane fizice şi juridice, care deţin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone. Prin utilizarea de către BAAR a acestei noi formule, valoarea maximă a primei recomandate nu va depăşi 9.000 de lei la clasa B0. Noua formulă de calcul va fi aplicată în termen de două zile lucrătoare de la acordarea avizului de către ASF, pe perioada în care se află în vigoare prevederile HG nr.1326/2023, cu modificările şi completările ulterioare;”
  • Mecanismul asiguratului cu risc ridicat este cel prin care dacă şoferul unui autovehicul primeşte cel puţin trei oferte RCA la un preţ mai mare decât tariful de referinţă cu cel puţin 36% atunci, şoferul se poate adresa BAAR, iar BAAR calculează pentru acel caz un nou tarif utilizând tariful de referinţă şi un factor N, de 1,36. Până acum, tariful mediu pe care BAAR l-a calculat şoferilor cu autovhicule de transport de mărfuri de peste 16 tone, care se încadrau în categoria asiguratului cu risc ridicat era de 12.000 lei, la care se aplica şi sistemul de bonus-malus, adică reducerile sau penalităţile aferente clasei din care făcea parte clientul.
Pe acelaşi subiect

Aceste măsuri au fost luate în urma protestelor de amploare, la nivel naţional, ale transportatorilor şi agricultorilor, dar şi după discuţiile avute între reprezentanţii transportatorilor, ASF şi Biroul Asiguratorilor Auto din România (BAAR). 

De asemenea, este bine de ştiut că aceste măsuri sunt temporare, fiind valabile până la finalul lunii martie, dar cu posibilitatea de a fi prelungit acest termen.

Noua formulă de calcul a RCA este operaţională 

Noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraţilor cu risc ridicat, persoane fizice şi juridice, care deţin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, este operaţională, fiind deja emise de către BAAR mai multe oferte în acest sens, informează Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Noua formulă de calcul a RCA pentru transportatori. Cât ar urma să coste poliţa de asigurare pentru un camion cu masa de peste 16 tone