Antena Meniu Search
x

Noul ministru al Finanțelor din Marea Britanie renunță la aproape toate măsurile fiscale anunțate de predecesorul său, pentru a calma piețele

Noul ministru britanic al Finanţelor Jeremy Hunt a anunţat luni anularea aproape tuturor măsurilor de reduceri de taxe anunţate în urmă cu trei săptămâni de către predecesorul său, Kwasi Kwarteng, care au aruncat pieţele britanice în haos, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 17.10.2022, 15:05

Noul ministru al Finanțelor din Marea Britanie renunță la aproape toate măsurile fiscale anunțate de predecesorul său pentru a calma piețele
Jeremy Hunt - Profimedia

Jeremy Hunt, numit vineri în funcţie, a atras atenția că prioritatea guvernului britanic este să restaureze ”stabilitatea”. Printre principalele măsuri dezvăluite luni, rămâne plafonarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici. Aceasta va rămâne însă în vigoare - numai până în aprilie - şi nu timp de doi ani.

Alte decizii dificile urmează să fie anunţate cu privire la cheltuielile guvernamentale, precum impozitele, a precizat Jeremy Hunt. Aceste măsuri urmează să permită Guvernului să colecteze aproximativ 32 de miliarde de lire sterline (36,2 miliarde de euro) pe an, estimează ministrul britanic al Finanţelor.

Ministrul britanic de Finanţe, Kwasi Kwarteng ,a fost demis vinerea trecută de Liz Truss după numai şase săptămâni. Şefa guvernului l-a sacrificat pe Kwasi Kwarteng după ce planul de tăieri de taxe pentru cei înstăriți, anunţat cu mare fast de cei doi pe 23 septembrie, au tulburat pieţele financiare. Inclusiv Joe Biden a criticat în weekend planul economic al premierului Liz Truss, spunând că este "o greșeală".

Guvernul britanic a renunţat în cele din urmă la planul de a elimina cota maximă de impozit pe venit de 45% pentru cei instăriţi. Măsurile de susţinere a economiei propuse de Kwasi Kwarteng și susținute de Liz Truss s-au bătut cap în cap cu cele inflaţioniste. Cel mai radical pachet de reduceri de taxe din ultima jumătate de secol a fost catalogat de economişti drept pompieristic. 

Lira sterlină s-a prăbuşit faţă de dolar iar investitorii s-au panicat. A urmat o intervenţie a Băncii Angliei, care a cumpărat titluri de stat pentru a induce o acalmie în pieţele agitate după anunţul cu privire la tăierile record de taxe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Noul ministru al Finanțelor din Marea Britanie renunță la aproape toate măsurile fiscale anunțate de predecesorul său, pentru a calma piețele