Antena Meniu Search
x

"Nu vă mai aşteptaţi să vă crească nivelul de trai". Economistul-şef al BNR le spune românilor să facă economii şi să înlocuiască avionul cu trenul

Economistul-şef al Băncii Naţionale le-a tăiat elanul românilor care încă speră la o îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă. "Nu vă mai aşteptaţi să vă crească nivelul de trai. Deja trăiţi cu mult peste posibilităţi" - este declaraţia tranşantă care a agitat spiritele în ultimele zile. Valentin Lazea are totuşi şi câteva recomandări pentru noi. Printre ele, reciclarea.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 27.03.2024, 14:23

Vezi și

Economistul-şef al BNR ne recomandă să facem economii, în contextul în care preţurile alimentelor, dar şi ale combustibililor au crescut foarte mult în ultima perioadă, pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, dar şi al pandemiei. 

Aşadar ar trebui să folosim mai mult mijloacele de transport în comun şi, de asemenea, să dăm avionul pe tren, spunea acesta. Ar trebui să şi reciclăm şi să reparăm lucrurile, nu să le aruncăm atât de uşor. 

"Nu vă mai aşteptaţi să vă crească nivelul de trai! Deja trăiţi cu mult peste posibilităţi! Faceţi mai bine să refolosiţi nişte lucruri, să le reparaţi să sortaţi plasticele, să mergeţi mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriţi cu avionul, ci cu trenul. Tot ce voi v-aţi obşinuit şi v-aţi făcut mental că veţi face este într-o paradigmă în care consumaţi cu mult mai mult decât meritaţi şi decât produceţi", a declara economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Declaraţia a devenit virală în mediul online şi a stârnit păreri pro şi contra în rândul românilor, dar şi în rândul specialiştilor. Valentin Lazea a vorbit şi despre creditare. Până în 1914, oamenii nu trăiau pe datorie, erau o excepţie la acea vreme, însă în prezent, din ce în ce mai mulţi romîni îşi fac credite la bănci şi dobânzile au crescut foarte mult. În ceea ce priveşte nivelul de trai, acesta a scăzut începând cu 2021, iar în 2022, România se afla pe locul 53 din acest clasament din 194 de state. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » "Nu vă mai aşteptaţi să vă crească nivelul de trai". Economistul-şef al BNR le spune românilor să facă economii şi să înlocuiască avionul cu trenul