Video O afacere cu rădăcini japoneze în care a investit peste 10 mil. de euro i-a adus succesul. Pariul câştigat de Raimond, un fermier din Timiş: vinde un kg şi cu 1.000 de lei
Cele mai scumpe vaci din lume pasc pe pământ românesc. Vitele din rasa Wagyu, cu ADN japonez, cunoscute pentru aspectul cărnii lor marmorate şi gustul intens, au ajuns şi la noi. Fermierii plătesc bani grei să le îngrijească. Le oferă condiţii de lux, fără stres şi le hidratează cu bere. Dacă vine direct din Ţara Soarelui Răsare, un kilogram de carne premium ajunge să coste şi o mie de euro, însă în fermele din România kilogramul pleacă de la circa 400 de lei.
Reporter: Putem spune că văcuţele stau în condiţii de lux?
Proprietar fermă: La banii pe care i-am investit în acest minihotel pentru ele, putem spune că da.
Pe 1.500 de hectare, lângă Timişoara, Raimond Rusu a dezvoltat cea mai mare fermă de vaci Wagyu din ţară. 10 milioane de euro a investit numai în grajduri unde sunt cazate acum 140 de vite cu origini japoneze.
Vacile Wagyu sunt recunoscute pentru temperamentul lor paşnic
Iulia Pop, reporter Observator: Vacile Wagyu sunt recunoscute pentru temperamentul lor paşnic care se datorează în principal şi condiţiilor în care sunt crescute, de bunăstare absolută şi fără stres. Doar grajdul în care stau are senzori de umiditate şi ventilatoare speciale, iar apa pe care o beau, o temperatura controlată de exact 14 grade Celsius.
Pentru Raimond a fost dragoste la prima degustare.
Raimond Rusu, proprietar fermă: Iniţial nici nu-mi venea să cred că este carne de vită. Până nu o încerci nu poţi să îţi dai seama de diferenţe.
Pe viţei a dat peste 5.000 de euro, iar pe junincile gestante 12.000 euro
Pe viţei a dat peste 5.000 de euro, iar pe junincile gestante 12.000. Ca să-şi mărească efectivul de animale, a făcut transfer de embrioni cumpăraţi din Statele Unite şi Australia pe zece mame surogat din rasa Angus. La maturitate, animalele sunt sacrificate, iar carnea ajunge în camera de maturare unde îşi desăvărşeşte aroma.
Raimond Rusu, proprietar fermă: Prin această metodă putem să controlăm carnea şi să o ducem la o calitate net superioară. Va sta aici în jur de 4 - 6 săptămâni.
Românii au început să descopere vita de calitate
În ultimii ani, românii au început să descopere vita de calitate, iar vitrinele macelariilor sunt pline. Carnea e bogată în Omega 3, Omega 6, ajută la coagularea sângelui şi susţine vederea.
Marius Bibarț, proprietar măcelărie: Ceea ce contează este ca grăsimea să fie intramusculară. În timpul gătirii se vor topi şi vor oferi o carne mult mai fragedă, mult mai gustoasă şi aromată.
Remus Tomici, chef bucătar: Cel mai corect este gătit pe o plită sau în tigaie, temperatura trebuie scăzută. Conţine foarte multă grăsime care se topeşte la un punct mai mic decât grăsimea clasică de vită.
Iulia Pop, reporter Observator: Un kilogram de carnea de vită Wagyu poate costa și 900-1.000 de lei. Şi poate ajunge până la 1000 de euro dacă vine direct din Japonia. Dar, până când aterizează în farfurii, românii îşi rafinează gusturile şi au învăţat să aprecieze carnea de vită de calitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰