Antena Meniu Search
x

Video "Pentru noi, fermierii, a fost jale". Afacerea pe care a mizat Cătălin, ameninţată de explozia preţurilor: "Zi de zi, suntem pe minus"

Brânza a devenit un lux. La producători, dar si pe rafturile supermarketurilor un kilogram de brânză a ajuns să se vândă chiar şi cu 100 de lei. Asta pentru că şi pe lapte dăm mult mai mult decât alţi europeni. Ministrul Agriculturii a găsit soluţia: să cumpărăm mai puţin, dar de la producătorii locali. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 08.03.2023, 20:30

Vezi și

Două sortimente de brânză, 400 de grame... 60 de lei. În pieţele româneşti, preţul unui kilogram de brânză porneşte de la 45 de lei şi poate ajunge şi la 85 de lei, mai scump cu peste 20% faţă de anul trecut. Pentru un kilogram de telemea, fermierul foloseşte cel puţin 5 litri de lapte.  

Aurora Gâscă, fermier: Laptele pentru telemea diferă. De la telemea la caş sau la brânza de burduf, diferă cantitatea. Cu doi litri mai mult la caş. Cinci la telemea sau 6, iare la caş 8 sau 10 kilograme. 

Costurile mari cu întreţinerea animalelor au dus la o astfel de scumpire, explică fermierii. 

Aurora Gâscă, fermier: Anul acesta a fost crescut şi preţul la porumb şi la furaje. Obişnuim să le procurăm noi, dar la porumb preţul a fost destul de mare. Am mai crescut puţin preţul, însă avem nevoie şi de piaţă să le desfacem. 

Pe acelaşi subiect

Cătălin are o fermă de vaci la Suceava. Spune că anul acesta va avea costuri şi mai mari, iar asta se va reflecta în continuare în preţ.

Cătălin Robciuc, fermier: Pentru noi, fermierii, a fost jale. De la fân, la cereale, la absolut tot. La prețurile actuale suntem pe minus. Sigur, zi de zi, suntem pe minus.

Ministrul Agriculturii ne recomandă să mâncăm mai puţin, dar de pe piaţa locală

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine că preţurile pentru consumatori nu au crescut. Ne recomandă să mâncăm mai puţin, dar de pe piaţa locală.

Petrea Daea, ministrul Agriculturii: Chiar dacă mâncăm mai puțin, dar să mâncăm de la ei pentru că merită să fim alimentați cu produse bune și le avem în România și merită să ne ajutăm semenii noștri care o duc greu și fac cu  mare greutate produsele pe care le vedem și pe care le cumpărăm și care sunt extrem de gustoase.

Preţurile produselor locale sunt similare cu cele din magazine. Iar laptele a ajuns să fie aproape cel mai scump din Eruropa.

Mai exact, un litru de lapte proaspăt cu 3,5% grăsime costă în România 1,45 de euro. În Franţa sau Belgia acelaşi produs se vinde cu 1,19 euro, în timp ce în Spania costă 1,02 euro. pe de altă parte în polonia, litrul de lapte e aproape la jumătate faţă de românia, 0,76 euro. 

Client: Este cel mai scump la noi. Lucrez în străinătate şi la noi este foarte scump. Salariile sunt foarte mici. 

Explicaţia?

Costel Stanciu, preşedinte asociaţie alimentară: În primul rând, inflaţia cu două cifre, care de la lună la lună se menţine. Şi, din păcate, prognozele nu sunt optimiste pentru consumatori, în sensul că vom ajunge la o inflaţie cu o singură cifră abia spre sfârşitul anului. Aşadar, preţurile la produsele lactate vor creşte în continuare. Aici mai apare şi problema comercianţilor, care, din păcate, nu diminuează adaosul comercial. 

Preţul unui litru de lapte a crescut cu peste 50% faţă de anul trecut, iar brânza cu aproape 25%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » "Pentru noi, fermierii, a fost jale". Afacerea pe care a mizat Cătălin, ameninţată de explozia preţurilor: "Zi de zi, suntem pe minus"