O companie americană uriaşă, interesată de două investiţii majore din România
Reprezentanţii companiei americane Fluor sunt interesaţi să se implice în proiectul cablului de transport al energiei electrice pe traseul Tuzla - Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, a anunţat ministrul Energiei Virgil Popescu, potrivit Agerpres.
Ministrul Energiei şi directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii companiei americane Fluor Corporation pentru a discuta despre ultimele evoluţii din proiectul reactorului de mici dimensiuni, care va fi instalat la Doiceşti, dar şi despre proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.
"Este importantă colaborarea şi coordonarea ca aceste două proiecte foarte importante pentru ţara noastră să fie finalizate la termen, pentru a ne asigura independenţa şi securitatea energetică. Mai mult chiar, cei de la Fluor şi-au exprimat interesul de a se implica în proiectul cablului de transport al energiei electrice pe traseul Tuzla - Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la estul la vestul ţării. Este o veste bună pentru România", a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.
România primește 3 miliarde $ împrumut de la SUA pentru reactoarele de la Cernavodă
Bani de la americani pentru energia nucleară in Romania. Vom primi un împrumut de 3 miliarde de dolari din partea Statelor Unite pentru a construi alte două reactoare nucleare la centrala de la Cernavodă. Din 2030, aici se va produce aproape jumătate din necesarul energetic al ţării.
Planurile de extindere sunt vechi de mai bine de 30 de ani. Construcţia reactoarelor 3 şi 4 a început pe hârtie încă din anii '80. Abia acum, în contextul războiului din Ucraina care a cauzat o profundă criză energetică, statele caută soluţii pentru a nu ceda şantajului Rusiei.
Investiţiile americane de la Cernavodă au fost parafate printr-un parteneriat strategic între noi şi americani în 2020, în Parlament.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰