Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O directivă europeană ar putea ieftini mâncarea din restaurante. Unii clienţi au intrat deja în trend

Viaţa simplă e din nou la modă! Vom lua mâncare la pachet, în propriul recipient şi plasa de acasă, din restaurantele preferate! Noua directivă europeană vrea să reducă risipa alimentară şi consumul de ambalaje de unică folosinţă în următorii cinci ani. Unii clienţi sunt deja în trend şi merg în cafenele cu propriul recipient pentru a savura băutura.

de Ingrid Tîrziu

la 28.01.2025 , 20:10

Nu vom mai risipi nimic după o cină la restaurant. Caserola reutilizabilă şi punga de acasă vor deveni trend de bonton. Până în 2027 ar putea deveni o obişnuinţă pentru noi să venim la restaurant şi să ne luăm mâncarea astfel: în caserola pe care o aducem de acasă şi să o punem ulterior într-o pungă pe care, la fel, să o utilizăm de mai multe ori atunci când ieşim în oraş şi ar putea să fie şi mai ieftin pentru noi, cu vreo 3-4 lei la porţia de mâncare. 

"Noi avem caserola noastră, în care punem, este termoizolantă. Foarte mulţi bani şi totodată dacă punem o caserolă la pachet, intră şi o pungă şi un tacâm. Probabil vom scade acei bani din suma preparatului", spune Romeo Alexe, manager restaurant.

În cafenele, moda celor care iau băutura în propriul recipient e tot mai răspândită. "Materialele precum sunt ceştile, care sunt din porţelan sau anumite termosuri, păstrează mult mai bine temperatura cafelelor şi chiar şi textura şi gustul. Sunt mai multe costuri implicit. Poate să fie şi o pungă de to go, un pai, o linguriţă", explică Octav, barista.

Vezi și

Un european aruncă la gunoi 190 de kg de ambalaje

Pe acelaşi subiect

Datele arată că un european aruncă la gunoi 190 de kilograme de ambalaje anual. Comisia Europeană a pregătit mai multe măsuri pentru a reduce consumul de plastic. 

"Vorbim despre băuturi, spre exemplu, sau conserve, în primul rând ambalajul nu mai trebuie să fie excedentar. Uitaţi-vă astăzi la o pungă de chipsuri, jumătate sunt chipsuri, jumătate este aer, ceea ce înseamnă cel puţin de două ori mai mult plastic inutil. În al doilea rând conţinutul de ambalaj va trebui să fie dintr-o pondere din ce în ce mai mare dintr-un material reciclat", precizează Raul Pop, expert în economie circulară.

Din 2028, nu vom mai vedea promoţii de tip 2+1

În plus, din 2028, nu vom mai vedea promoţii de tip 2+1, pentru că vor dispărea foliile din plastic gros care leagă mai multe produse. Unele magazine au început deja să renunţe la ambalajele de unică folosinţă şi la noi: vând vrac produse de băcănie sau chiar detergenţi eco. 

Patronii de restaurante şi cafenele au la dispoziţie doi ani să implementeze directiva europeană privind mâncarea şi băutura la pachet, în caserola de acasă.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ar trebui relaxate regulile privind consumul de alcool pe stadioanele din România?
Observator » Ştiri economice » O directivă europeană ar putea ieftini mâncarea din restaurante. Unii clienţi au intrat deja în trend