Video O directivă europeană ar putea ieftini mâncarea din restaurante. Unii clienţi au intrat deja în trend
Viaţa simplă e din nou la modă! Vom lua mâncare la pachet, în propriul recipient şi plasa de acasă, din restaurantele preferate! Noua directivă europeană vrea să reducă risipa alimentară şi consumul de ambalaje de unică folosinţă în următorii cinci ani. Unii clienţi sunt deja în trend şi merg în cafenele cu propriul recipient pentru a savura băutura.
Nu vom mai risipi nimic după o cină la restaurant. Caserola reutilizabilă şi punga de acasă vor deveni trend de bonton. Până în 2027 ar putea deveni o obişnuinţă pentru noi să venim la restaurant şi să ne luăm mâncarea astfel: în caserola pe care o aducem de acasă şi să o punem ulterior într-o pungă pe care, la fel, să o utilizăm de mai multe ori atunci când ieşim în oraş şi ar putea să fie şi mai ieftin pentru noi, cu vreo 3-4 lei la porţia de mâncare.
"Noi avem caserola noastră, în care punem, este termoizolantă. Foarte mulţi bani şi totodată dacă punem o caserolă la pachet, intră şi o pungă şi un tacâm. Probabil vom scade acei bani din suma preparatului", spune Romeo Alexe, manager restaurant.
În cafenele, moda celor care iau băutura în propriul recipient e tot mai răspândită. "Materialele precum sunt ceştile, care sunt din porţelan sau anumite termosuri, păstrează mult mai bine temperatura cafelelor şi chiar şi textura şi gustul. Sunt mai multe costuri implicit. Poate să fie şi o pungă de to go, un pai, o linguriţă", explică Octav, barista.
Un european aruncă la gunoi 190 de kg de ambalaje
- Într-un sat din România se vând case cu 495.000 de euro. Localnic: "Capătul lumii"
- Reacţia unui român care a făcut baie în mare în luna ianuarie. Apa are doar 7 grade
- Bonusuri de pensionare de 18.000 de euro. O companie de stat şi-a tratat regeşte 1.300 de angajaţi în ultimii 2 ani
- Cum verifici vechimea în muncă: pași simpli pentru angajați și pensionari
- Cât câştigă un muncitor necalificat în Elveţia: "Nu trebuie să ştii să faci nimic, dai cu mătura, duci...
Datele arată că un european aruncă la gunoi 190 de kilograme de ambalaje anual. Comisia Europeană a pregătit mai multe măsuri pentru a reduce consumul de plastic.
"Vorbim despre băuturi, spre exemplu, sau conserve, în primul rând ambalajul nu mai trebuie să fie excedentar. Uitaţi-vă astăzi la o pungă de chipsuri, jumătate sunt chipsuri, jumătate este aer, ceea ce înseamnă cel puţin de două ori mai mult plastic inutil. În al doilea rând conţinutul de ambalaj va trebui să fie dintr-o pondere din ce în ce mai mare dintr-un material reciclat", precizează Raul Pop, expert în economie circulară.
Din 2028, nu vom mai vedea promoţii de tip 2+1
În plus, din 2028, nu vom mai vedea promoţii de tip 2+1, pentru că vor dispărea foliile din plastic gros care leagă mai multe produse. Unele magazine au început deja să renunţe la ambalajele de unică folosinţă şi la noi: vând vrac produse de băcănie sau chiar detergenţi eco.
Patronii de restaurante şi cafenele au la dispoziţie doi ani să implementeze directiva europeană privind mâncarea şi băutura la pachet, în caserola de acasă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰