O cunoscută jurnalistă a fost împuşcată în faţă în Cisiordania. Israelienii și palestinienii se acuză reciproc de moartea ei
Shireen Abu Aqleh, una dintre cele mai cunoscute jurnaliste de la Al Jazeera, platforma media specializată în raportarea știrilor din spațiul arab, a murit în timp ce transmitea din nordul Cisiordaniei, acolo unde, în ultimele zile, au loc confruntări între armata israeliană și forțele palestiniene, relatează Agerpres.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Informația a fost publicată de agențiile internaționale de știri și confirmată și de ministerul palestinian al sănătății, care a transmis că Shireen Abu Akleh (Shireen Abu Aqleh) a murit după ce a fost împușcată în cap. Împreună cu jurnalista se afla și un alt reporter, Ali Samodi, care transmitea de la fața locului pentru o altă publicație, Al Kuds. Informațiile de la fața locului indică faptul că și el a fost rănit, dar că nu și-a pierdut viața.
Moartea jurnalistei Shireen Abu Aqleh a declanşat un scandal
Tragedia a avut loc în nordul Cisiordaniei, orașul Jenin. Situația din zonă este extrem de tensionată, acolo purtându-se lupte între israelieni și palestinieni. Autoritățile din Israel susțin că activitatea lor din zonă vizează reținerea unor persoane suspectate de terorism și că au fost înregistrate schimburi de focuri.
"Ca parte a activității din tabăra de refugiați Jenin, suspecții au tras în trupe și au aruncat explozibili. Militarii au răspuns cu foc. Au fost detectate victime", au declarat reprezentanții Forțelor de Apărare din Israel.
- Atac sângeros într-un oraş din Israel. Cel puţin trei persoane au murit, atacatorii sunt căutaţi de poliţie
- Locul atacului terorist de la Tel Aviv nu a fost ales la întâmplare. Cine era bărbatul care a îndoliat din nou...
- Trei militanți palestinieni au fost uciși în Israel. "Oricine ne face rău va fi vătămat”
Moartea jurnalistei reprezintă un motiv de acuze, fiecare tabără încercând să paseze responsabilitatea pentru această tragedie pe umerii adversarilor. În primă instanță, au fost lansate acuzații la adresa forțelor israeliene de postul pentru care lucra Shireen Abu Akleh. Reprezentanții Al Jazeera acuză încălcarea legislației internaționale în acest caz.
"În ceea ce este evident o ucidere, încălcând legile şi normele internaţionale, forţele de ocupaţie israeliene au asasinat-o cu sânge rece pe corespondenta Al-Jazeera în Palestina, Shireen Abu Akleh, luată ca ţintă de tiruri de gloanţe în această dimineaţă", se arată în comunicatul emis de Al Jazeera. Pe lângă Al Jazeera, răspunderea legată de moartea jurnalistei este pasată Israelului și de ministrul adjunct de externe al Qatarului. El a declarat că această tragedie a fost cauzată de ”ocupația israeliană”.
Qatarul susține că forțele israeliene "au împușcat-o în față" în timp ce purta o vestă cu mesajul PRESS (PRESĂ)
Generalul Ran Kochav, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a comentat acuzațiile aduse de Al Jazeera și de conducerea diplomației din Qatar. El a explicat că palestinienii au tras la întâmplare şi că este posibil că ei să fie responsabili de moartea jurnalistei. Cu toate acestea, generalul a mai adăugat că jurnalista stătea aproape de combatanţii israelieni. El a mai ţinut să precizeze că dacă soldații israelieni sunt răspunzători pentru această moarte, Israelul își va cere scuze.
Autoritățile palestiniene au refuzat o deschiderea unei anchete comune în cazul morții jurnalistei, a mai transmis Ran Kochav. Pe marginea acestui caz a comentat și premierul israelian, Naftali Bennet. El a dat vina pe combatanții palestinieni, acuzându-i că au deschis focul la întâmplare.
"Potrivit informaţiilor pe care le-am strâns, se pare că palestinieni înarmaţi, care au deschis focul fără discernământ, sunt responsabili de moartea nefericită a jurnalistei", a declarat Naftali Bennet.
Tom Nides, ambasadorul Israelului în Statele Unite ale Americii a comentat moartea jurnalistei care avea și cetățenie americană. El a declarat că încurajează ”o investigaţie detaliată asupra circumstanţelor morţii ei şi ale rănirii a cel puţin unui alt jurnalist astăzi, la Jenin”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰