Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Om de paie pentru frauda cu flori. Cum procedează infractorii pentru a înșela statul român

Piaţa florilor din România este o afacere de zeci de milioane de euro pe an. Dar unde sunt mulţi bani, sunt şi multe metode de a fenta statul român cu plata taxelor. Pentru că producţia de la noi este puţină şi scumpă, importurile fac legea. Şi tot la intrarea în ţară, se şi fentează. Se face fie prin firme fantomă, fie prin intermediari care, pentru o sumă de multe ori derizorie, îşi asumă întreaga responsabilitate a evaziunii. 

de Andreea Milea

la 09.04.2022 , 20:43

Când ajung în pieţe, românii plătesc printre cele mai mari tarife pentru flori din Europa. Cu cât lanţul de import este mai mare, cu atât ne costă mai mult.

Florar: Normal că se scumpesc. S-au scumpit toate produsele. Un leu, doi lei, cinci. Depinde de sortimente.

În perioada sărbătorilor de Paşte, florile sunt la mare căutare iar preţurile sunt pe măsură.

Vezi și

Cumpărători: O să luăm mai puţine sau aranjamente mai mici, dar oamenii au nevoie de flori.

Pe acelaşi subiect

- Sunt scumpe pentru faptul ca veniturile noastre sunt cam mici, sunt ieftine pentru sentimentele cu care le dăm.

Florarii spun că marfa costă mai mult şi în străinătate sau în depozitele de unde le cumpără.

Reporter-​Florar: Florile s-au scumpit şi de unde le cumpăraţi?

- Da, normal!

Om de paie pentru frauda cu flori

Cum am ajuns să importăm atât de mult? Pentru că noi am produs de la an la an tot mai puţine flori şi plante. Costurile de cultivare şi îngrijire au crescut în România, în timp ce în Olanda, de exemplu, au scăzut. În plus, serele româneşti au puţine sortimente faţă de oferta de la nivel mondial.

Nicu Bocancea, patron florării: Bujorii vin din Chile acum, lăcrămioarele vin din Olanda. Avem proteea din Africa de Sud, avem eringium și delfinium din Kenia, gipsofila din Ecuador, clematis din Olanda, orhidee din Olanda, liliacul din Olanda, vaxflavers din Kenia și Etiopia. Cumva globalizarea ne-a acaparat și pe noi și florile vin de peste tot. Avem cimbidium și bujori din Noua Zeelanda câteodată.

Chiar dacă în ţara de origine sunt ieftine, faptul că vin din toate colţurile lumii înseamnă costuri suplimentare. Multele mâini prin care trec pentru sortare, ambalare, transport şi distribuţie trebuie plătite. De aceea, la chioşc, florile ajung să coste din ce în ce mai mult.

Reporter-florar: Au mai crescut preţurile?

- Aa, exagerat. Sunt dublu.

Transporturile de flori de peste mări şi ţări sunt şi motivul pentru care cei care aduc florile la noi în ţară speculează situaţii în care pot încălca legea. Cel mai des: la vamă.

Andreea Milea, reporter Observator: Anul trecut, la frontierele de stat, au fost monitorizate peste 17.000 de transporturi de flori care urmau să ajungă la peste 1.500 de comercianţi din ţară. După verificări, Direcţia Generală Antifraudă a aplicat 300 de amenzi în valoare totală de 1,2 milioane de lei.

Cele mai multe infracţiuni sunt cele legate de documente. Unii transportatori folosesc acte false şi declară un preţ de achiziţie al florilor mai mic decât în realitate. Adică subevaluează marfa. În felul acesta, nu plătesc toate taxele vamale şi TVA-ul. Diferenţa de bani devine astfel profit.

Anchetatorii au descoperit şi alte modalităţile prin care se câştigă milioane de euro cu cheltuieli minime. Aşa numiţii oameni de paie, folosiţi pentru toate ilegalităţile.

Persoana înfiinţează societăţi comerciale fantomă, pe numele ei sau pe numele unor persoane fictive, folosind acte false, sau pe numele unor "oameni de paie". Sunt cei care acceptă să ia asupra lor responsabilitatea activităţilor ilicite în schimbul unor sume modice de bani.

În felul acesta, persoana care coordonează şirul infracţiunilor ajunge rareori să fie şi prinsă de anchetatori. Mai ales că nu îşi declară activităţile comerciale.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » Om de paie pentru frauda cu flori. Cum procedează infractorii pentru a înșela statul român