Antena Meniu Search
x

Video OMV Petrom a vorbit despre singura situaţie în care va plăti taxa de solidaritate. Compania a avut si prima reacţie despre boicotul României după votul privind Schengen

OMV Petrom toarnă gaz pe foc în scandalul momentului. Astăzi a anunţat un profit-record de 10 miliarde de lei, dar a repetat că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Se va conforma, însă, dacă Fiscul îi va impune impozitul. ANAF nu a prezentat niciun  raport după controale,  chiar  dacă a promis că rezultatele nu vor întârzia.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 02.02.2023, 20:00

Vezi și

OMV Petrom a vorbit despre singura situaţie în care va plăti taxa de solidaritate. Compania a avut si prima reacţie despre boicotul României după votul privind Schengen

Alina Popa, CFO Petrom: "Nu datorăm această taxă."

Disputa este accentuată de profitul fără precedent obţinut de companie în România.

Lucia Cujbă, reporter Observator: "Pe fondul prețurilor uriaşe la petrol și gaze, OMV Petrom a anunţat un profit net de peste două miliarde de euro, adică 10 miliarde de lei. Sunt de peste trei ori mai mulţi bani decât în 2021. Profitul era şi mare, dar a fost diminuat de taxele pe care le-a plătit statului: 20 de miliarde de lei, dublu faţă de anul 2021. Mare parte din beneficiul rămas va fi împărţit între grupul austriac OMV, care deţine peste 50 la sută din acţiuni, şi statul român, care are 21 de procente din companie."

Pe acelaşi subiect

OMV Petrom susţine că veniturile din extracţia şi rafinarea petrolului nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, plafonul stabilit de lege pentru impunerea taxei de solidaritate. Directorul Financiar al companiei nuanţează, însă, refuzul.

Alina Popa, CFO Petrom: "În situatia în care, din motive pe care nu le putem vedea în acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînţeles că vom plăti, așa cum plătim intotdeauna." 

De ce nu plătește OMV taxa de solidaritate?

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: "Pentru mine, acest prag de 75%, este foarte neinspirat, pentru că taxarea aceasta nu trebuie să privească doar o parte a operaţiunilor unei întreprinderi, ci o rentă extraordinară, excepţională, care este creată de faptul că circumstanţele au favorizat suirea preţului de vânzare."

Fiscul a verificat la începutul lunii trecute evidenţele contabile ale OMV şi a promis că prezintă un raport în 10 zile. Nici ANAF, nici ministerul Finanţelor nu au venit, însă, cu nicio reacţie. Așteaptă noi clarificări de la Comisia Europeană, pe care ar trebui să le primească peste o săptămână. 

Gabriel Biriş, expert fiscal: "Compania determină dacă o datorează (n.r. taxa de solidaritate). Dacă o datorează, o calculează, o declară şi o şi plăteşte până la 25 de iunie. Decizia de impunere ar putea exista dacă ulterior declarării ANAF-ul vine în control, nu este de acord cu modul de calcul şi atunci emite o decizie de impunere pentru diferenţă." 

În Austria, grupul OMV va plăti contribuţie de solidaritate şi explică: businessul este structurat diferit faţă de România şi atinge procentul de 75% sugerat de Bruxelles. 

Gabriel Biriş, expert fiscal: "Sunt două companii diferite, care acţionează în două state diferite. OMV Austria e o companie mai nişată, cea mai mare parte din veniturile lor vin din rafinare, din rafinăria uriaşă de lângă Viena. În România, OMV Petrom este o companie integrată. Pe lângă faptul că exploatează petrol, gaze şi rafinează petrolul, fac şi producţie de energie electrica, fac şi foarte mult comerţ cu produse petroliere." 

OMV Petrom a vorbit pentru prima dată şi despre boicotul României, după ce Austria ne-a respins cererea de intrare în spațiul Schengen.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: "Este o problemă de politică, nu de companie." 

Radu Caprau, membru al directoratului OMV Petrom: "S-a văzut un impact limitat în vânzările noastre din stații, un pic mai evident în stațiile OMV și foarte puțin evident în stațiile Petrom."

Un alt gigant vizat de impozitare, compania românească Romgaz, a anunţat că va plăti aproape un miliard de lei. Vizate mai sunt Lukoil, Rompetrol Rafinare şi Black Sea Oil and Gas. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri economice » OMV Petrom a vorbit despre singura situaţie în care va plăti taxa de solidaritate. Compania a avut si prima reacţie despre boicotul României după votul privind Schengen