(P) Credite acordate populației în 2020 - surpriza anului

De Redactia Observator.
Publicat: 19.02.2021, 11:27.
Actualizat: 19.02.2021, 11:32

Din cauza presiunii economice a pandemiei Covid-19, mulți analiști s-au așteptat ca anul 2020 să aducă schimbări semnificative în ceea ce privește creditele contractate de persoanele fizice - lucru care nu s-a întâmplat în fapt.

Credite acordate populației în 2020 - surpriza anului

Credite acordate populației în 2020 - surpriza anului

În general, populația României a fost poziționată avantajos față de condițiile nefavorabile din 2020. Acest fapt s-a datorat atât păstrării trendului de creștere a depozitelor bancare (9,8% în primul trimestru al anului 2020), cât și reducerii creditării în monede străine (conform ultimului Raport asupra stabilității financiare al BNR).

Chiar dacă au fost înregistrate creșteri ale ratei șomajului și mulți români au o situație financiară problematică, obiceiurile de consum de credite au rămas relativ stabile în 2020 față de 2019. Dovezi ale acestei stări de fapt au apărut relativ devreme pe site-ul ObservatorNews, dar și în raportările semestriale ale BNR și în comunicatele de presă ale Asociației Române a Băncilor.

De exemplu, valoarea îndatorării românilor (creditele contractate de populație) s-a aflat pe un trend ascendent în 2020 (creștere de 7,4% în martie 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019), ajungând la 165,4 miliarde lei. Notabil aici este următorul aspect: în ciuda pandemiei, creditul de consum a crescut cu 4,9%.

Mai mult, dincolo de indicatorul îndatorării, și creditele nou contractate au avut o evoluție pozitivă în anul 2020. Chiar dacă lunile martie și aprilie au fost afectate de măsurile de prevenire ale pandemiei, valoarea creditelor populației a crescut cu 15% în perioada mai 2019 - aprilie 2020 comparativ cu perioada mai 2018 - aprilie 2019, ajungând la valoarea de 29,8 miliarde de lei (conform raportului BNR menționat anterior). Segmentul creditelor ipotecare a crescut cu 12%, iar cel al creditului de consum cu 18%.

Sursa: bnr.ro

Graficul indică evoluția creditului nou (credit de consum, credit ipotecar standard și credit ipotecar Prima Casă) în perioada aprilie 2010 - aprilie 2020.

Chiar dacă BNR nu a publicat încă (la data redactării acestui articol) Raportul asupra stabilității financiare la decembrie 2020, un comunicat de presă recent al Asociației Române a Băncilor furnizează date cu privire la creditele noi acordate populației la nivelul întregului an 2020. Conform acestui comunicat, în 2020 populația a accesat credite noi în valoare de 35,45 miliarde lei, ponderea acestora în totalul împrumuturilor noi fiind de 42,3% (restul fiind reprezentat de creditele accesate de companii). Două aspecte notabile mai sunt menționate în comunicat: populația a accesat credite în lei în proporție covârșitoare de 98,4%, iar volumul creditelor pentru locuințe a fost mai mare comparativ cu anul 2019.

Nu doar datele oficiale confirmă apetitul stabil pentru credite al populației, ci și observațiile empirice valabile în mediul online. De exemplu, conform informațiilor furnizare de unealta Trends de la Google, numărul de căutări după termeni legați de credite (credit IFN, card credit și credit ipotecar) a rămas relativ constant, ca medie, din 2019 până în prezent.

În graficul de mai jos este redată evoluația numărului de căutări din perioada pre-pandemică până în prezent: ianuarie 2019 până în februarie 2021 (linia galbenă reprezintă evoluția căutărilor după sintagma „card credit”, linia albastră reprezintă evoluția căutărilor după sintagma „credit ipotecar”, iar linia roșie reprezintă evoluția căutărilor după sintagma „credit IFN”).

Credite acordate populației în 2020 - surpriza anului

Evoluția stabilă a cererii de credite venite din partea populației, dar și soluționarea pozitivă a acestor solicitări sunt susținute, în mare parte, de măsurile luate de autorități și instituții de credit (o listă completă a măsurilor luate de BNR în vederea combaterii efectelor pandemiei la nivel financiar poate fi consultată aici).

Mai mult, ultimul studiu trimestrial realizat de BNR în rândul băncilor (Studiu privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației) susține informațiile furnizate de Google Trends, dar și cele oficiale, furnizate de ARB. La nivelul trimestruui 3 din 2020, 70% dintre bănci au raport o creștere a creditelor de consum, iar restul au considerat că cererea s-a menținut relativ nemodificată. În ceea ce privește creditele de consum negarantate cu ipoteci, 70% dintre bănci consideră că cererea pentru acestea a crescut moderat sau substanțial.

Ca o concluzie, în ciuda pandemiei, a impactului acesteia în sfera personală, dar și în cea economică, viața financiată a indivizilor își urmează cursul firesc. Prudența, informarea și disciplina financiară nu trebuie să lipsească nici în perioade de incertitudine, precum cea pe care o traversăm, nici după depășirea acesteia. O bună sursă de informare în domeniul financiar este și blogul Finbino, care prezintă conținut util, ușor de înțeles, în sprijinul consumatorilor de credite.

Articol scris de Lavinia Mihuț - colaborator la Finbino pentru piața din România

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Electricienii ucişi în apartamentul din Oneşti: Silviu - orfan de mamă, iar soţia lui Dan e asistentă în spitalul unde e internat ucigaşul
1
Social • pe 02.03 la 19:18

Cinci ore de groază. Legaţi, cu mâinile la spate, ameninţaţi în permanenţă cu un cuţit. Cinci ore de teroare pentru doi oameni care şi-au pus speranţa în cei de dincolo de uşă. Au aşteptat să fie salvaţi, iar când le-a fost clar că ajutorul nu vine, au încercat să se descurce singuri.

PARTENERI
Andi Constantin, în lacrimi în fața fanilor! Cine l-a emoționat pe Burlacul de la Antena 1: ”Poate e ultima dată când te văd”
spynews.ro
'Erau acolo, ne vegheau!' Ce s-a văzut pe cer cu trei ore înainte de cutremurul devastator din 4 martie 1977. Fenomen paranormal?
gandul.ro
Ce crede Angela Merkel despre Simona Halep! Dezvăluiri fabuloase: cum o alintă pe româncă
prosport.ro
Trăia singur într-o casă fără curent și geamuri. Într-o zi, un motociclist i-a bătut la ușă si i-a spus ca are o veste. Incredibil cum i s-a schimbat viața bătrânului
redactia.ro
Horoscopul zilei de 5 februarie 2021. Peștii se confruntă cu probleme în relație. Află ce se întâmplă cu Berbecii
CaTine.ro
Cine este iubitul lui Hande Ercel din Perla Neagră. Bărbatul s-a mutat recent în vila actriței
tvhappy.ro
Ce se întâmplă acum la Poliția Română, după ce mascații au descins la adresa greșită
libertatea.ro
Sorana Cîrstea a oferit imaginea zilei în Franța
GSP
Prima reacţie a lui Ilie Năstase după ce Ioana a anunţat divorţul anului! Decizia incredibilă luată de Nasty
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
iUmor, 3 martie 2021. Adevărații Roby Roberto și Malone vin să îl convingă pe Mihai Bendeac
A1.RO
Gina Pistol și iubitul, în cea mai fierbinte ipostază de până acum! Cum s-au pozat cei doi: „Doamne”
A1.RO

TV

Cea de-a treia ediție, lider de audiență
TV • la 17:29
Galerie foto

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost...