Palinca de prune, mândria localnicilor din Țara Oașului
Este sezonul palincii! În Ţara Oaşului, palinca de prune este mândria zonei. Anul acesta, localnicii se laudă cu o producţie reuşită. Licoare parfumată şi iute ca focul. În butoaie de lemn de brad, tăria prinde culoarea aurului.
Este sezonul palincii! În Ţara Oaşului, palinca de prune este mândria zonei. Anul acesta, localnicii se laudă cu o producţie reuşită. Licoare parfumată şi iute ca focul. În butoaie de lemn de brad, tăria prinde culoarea aurului. Iar oşenii spun că nu există palincă mai bună ca a lor. Fructele din livezile de pe dealuri oferă o aromă specială.
Din cazane, licoarea din prune curge în valuri. Sătenii din Turţ pregătesc palinca oşenească după o reţetă din bătrâni. În cazane de cupru, distilată de două ori până ajunge la 50 de grade, cât să-ţi ia gura foc. În Ţara Oaşului, palinca se face în noiembrie, ca prunele să fermenteze mai mult.
Sătenii se laudă cu o tărie care are o aromă aparte, mai fructată decât în alte locuri. Datorită gustului special, Ţara Oaşului a devenit cunoscută ca tărâmul palincii.
Producătorii de aici vorbesc şi despre cei care încearcă să le copieze succesul.
În această zonă a României, sunt sute de ani de tradiţie în fabricarea licorii. Palinca face parte din cultura şi obiceiurile locului şi nu lipeseste de pe masă la evenimentele importante.
VASILE MARIŢA, producător de palincă: Pentru oşeni, pălinca este o necesitate. La noi, de când se naşte omul, la botez, la împlinirea celor 18 ani se bea pălincă, la cununie, inclusiv la moarte. Şi toată viaţa consumi. Dimineaţa, seara, dacă nu conducem.
Dacă în restul ţării, anul acesta, s-au făcut de două ori mai puţine prune, din cauza secetei, în Ţara Oaşului, a fost o producţie bogată.
Iar acum litrul de palincă se vinde, în funcţie de producător, între 15 şi 50 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰