Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Palinca de prune, mândria localnicilor din Țara Oașului

Este sezonul palincii! În Ţara Oaşului, palinca de prune este mândria zonei. Anul acesta, localnicii se laudă cu o producţie reuşită. Licoare parfumată şi iute ca focul. În butoaie de lemn de brad, tăria prinde culoarea aurului.  

de Redactia Observator

la 10.11.2019 , 00:12

Este sezonul palincii! În Ţara Oaşului, palinca de prune este mândria zonei. Anul acesta, localnicii se laudă cu o producţie reuşită. Licoare parfumată şi iute ca focul. În butoaie de lemn de brad, tăria prinde culoarea aurului. Iar oşenii spun că nu există palincă mai bună ca a lor. Fructele din livezile de pe dealuri oferă o aromă specială. 

Din cazane, licoarea din prune curge în valuri. Sătenii din Turţ pregătesc palinca oşenească după o reţetă din bătrâni. În cazane de cupru, distilată de două ori până ajunge la 50 de grade, cât să-ţi ia gura foc. În Ţara Oaşului, palinca se face în noiembrie, ca prunele să fermenteze mai mult.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vezi și

Sătenii se laudă cu o tărie care are o aromă aparte, mai fructată decât în alte locuri. Datorită gustului special, Ţara Oaşului a devenit cunoscută ca tărâmul palincii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Producătorii de aici vorbesc şi despre cei care încearcă să le copieze succesul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În această zonă a României, sunt sute de ani de tradiţie în fabricarea licorii. Palinca face parte din cultura şi obiceiurile locului şi nu lipeseste de pe masă la evenimentele importante.

VASILE MARIŢA, producător de palincă: Pentru oşeni, pălinca este o necesitate. La noi, de când se naşte omul, la botez, la împlinirea celor 18 ani se bea pălincă, la cununie, inclusiv la moarte. Şi toată viaţa consumi. Dimineaţa, seara, dacă nu conducem.

Dacă în restul ţării, anul acesta, s-au făcut de două ori mai puţine prune, din cauza secetei, în Ţara Oaşului, a fost o producţie bogată.

Iar acum litrul de palincă se vinde, în funcţie de producător, între 15 şi 50 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Palinca de prune, mândria localnicilor din Țara Oașului