Antena Meniu Search
x

Video Paşte 2024. Cât va costa un kg de carne de miel: "Cerere mare, marfă puţină, urcă preţul"

Deşi mai sunt peste două luni până la Paşte, în ferme au apărut mieii româneşti. Odată cu ei vin însă şi scumpirile. Preţul pe kilogram în viu este deja cu până la 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi va creşte şi mai mult în apropierea Paştelui. În aceste condiţii, unii oameni spun că vor renunţa la carnea de miel de sărbători, în timp ce alţii vor cumpăra mai puţin. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 22.02.2024, 17:31

Vezi și

În această fermă din localitatea Seini, Maramureş, Nikolas se pregăteşte deja să vândă peste o mie de miei de Paşte. "Avem acum un efectiv de 2.000 de oi mari şi berbeci. Avem cam 1.500 - 1.700 de fătat, acum începe fătatul. Pentru Paşte, ca să fie mieii buni, cam aşa trebuie să fie", spune Nikolas Vasile Pop, fermier.

Carnea de miel, mai scumpă de Paşte

Dacă anul trecut, în această perioadă, un kilogram de miel în viu se vindea cu aproximativ 20 de lei, acum preţul a crescut cu până la 15 la sută. De sărbători, va fi şi mai scump de atât. "Acum, carnea de miel este la 23 de lei în viu şi de sărbători clar o să crească. E ceva normal să crească de sărbători. E cererea mai mare, marfă puţină şi urcă preţul", adaugă Nikolas Vasile Pop, fermier.

La raft însă, preţurile vor fi şi mai mari. Anul trecut, în perioada Paştelului, un kilogram de carne de miel a ajuns până la 65 de lei, asta în contextul în care, cu un an în urmă, se putea cumpăra cu 35 de lei. În această perioadă însă, în marile lanţuri de supermarket-uri, se găsesc doar produse din berbecuţ şi oaie.

Pe acelaşi subiect

Având în vedere noile scumpiri, unii oameni spun că vor renunţa de tot la carnea de miel pe masa de Paşte, în timp ce alţii au găsit alte variante pentru a mai reduce din cheltuieli. "Iau mai mare şi îl împart în două cu cineva, deci nu mi se pare o cheltuială mare. Să păstrăm tradiţia, e cel mai important", spune un român.

  • Client: Nu ştiu dacă o să cumpăr. Copiii sunt în Franţa, soţul a murit.
  • Reporter: Vi se pare prea scumpă?
  • Client: Da. 

Potrivit statisticilor, un român consumă, în medie, într-un an, 3 kilograme de carne de miel. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Paşte 2024. Cât va costa un kg de carne de miel: "Cerere mare, marfă puţină, urcă preţul"