Unii patroni de pe litoral țin afacerile deschise în extrasezon, să nu piardă angajații
În cea mai mare criză de personal din ultimii ani, cu care se confruntă România, firmele din turism caută noi soluţii. De teamă că la vară nu vor mai găsi angajaţi, unii administratori de la malul mării preferă să-şi ţină afacerile deschise şi în extrasezon.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În cea mai mare criză de personal din ultimii ani, cu care se confruntă România, firmele din turism caută noi soluţii. De teamă că la vară nu vor mai găsi angajaţi, unii administratori de la malul mării preferă să-şi ţină afacerile deschise şi în extrasezon. Nu este chiar o soluţie profitabilă, spun cei mai mulţi dintre ei. Însă, pe termen lung se vor baza pe angajaţi fideli şi pe clienţi mai fericiţi.
Andreea Marinescu a căutat un loc de muncă care să-i ofere, în primul rând, stabilitate. S-a angajat ca recepţioner la un hotel din Mamaia după ce a aflat că va fi deschis şi iarna.
10 angajaţi lucrează în extrasezon la acest hotel, cu şase mai puţin decât vara.
Soluţia găsită nu este chiar una profitabilă, spun administratorii. Dar îşi pot fideliza, astfel, angajaţii. Şi speră să se poată baza pe ei şi în plin sezon.
Pe întreg litoralul, iarna aceasta rămân deschise 15 hoteluri şi doar 4 terase. Mai multe sunt restaurantele cu specific pescăresc. Marius este bucătar de cinci ani şi lucrează la o cherhana. A decis să plece din Galaţi pentru un loc de muncă mai bine plătit.
Toamna rămân doar jumătate dintre angajaţi. Ceilalţi se întorc la şcoală ori la facultate. În extrasezon, salariul este mai mic cu 20 la sută.
Cel mai bine plătiţi sunt bucătarii. Salariile lor încep de la 2.500 de lei şi pot ajunge şi până la 12 mii de lei.
Cu toate acestea, sunt greu de găsit. Patronatele vorbesc despre cea mai mare criză de angajaţi. S-au căutat soluţii şi în alte ţări. Astfel, că toată vara pe litoralul românesc au lucrat peste 2.000 de persoane din Sri Lanka sau Nepal. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism, industria ospitalităţii are nevoie de aproape două sute de mii de angajaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰