Antena Meniu Search
x

Unii patroni de pe litoral țin afacerile deschise în extrasezon, să nu piardă angajații

În cea mai mare criză de personal din ultimii ani, cu care se confruntă România, firmele din turism caută noi soluţii. De teamă că la vară nu vor mai găsi angajaţi, unii administratori de la malul mării preferă să-şi ţină afacerile deschise şi în extrasezon.

de Redactia Observator

la 19.10.2019, 22:52

Vezi și

În cea mai mare criză de personal din ultimii ani, cu care se confruntă România, firmele din turism caută noi soluţii. De teamă că la vară nu vor mai găsi angajaţi, unii administratori de la malul mării preferă să-şi ţină afacerile deschise şi în extrasezon. Nu este chiar o soluţie profitabilă, spun cei mai mulţi dintre ei. Însă, pe termen lung se vor baza pe angajaţi fideli şi pe clienţi mai fericiţi. 

Andreea Marinescu a căutat un loc de muncă care să-i ofere, în primul rând, stabilitate. S-a angajat ca recepţioner la un hotel din Mamaia după ce a aflat că va fi deschis şi iarna.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

10 angajaţi lucrează în extrasezon la acest hotel, cu şase mai puţin decât vara.

Soluţia găsită nu este chiar una profitabilă, spun administratorii. Dar îşi pot fideliza, astfel, angajaţii. Şi speră să se poată baza pe ei şi în plin sezon.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe întreg litoralul, iarna aceasta rămân deschise 15 hoteluri şi doar 4 terase. Mai multe sunt restaurantele cu specific pescăresc. Marius este bucătar de cinci ani şi lucrează la o cherhana. A decis să plece din Galaţi pentru un loc de muncă mai bine plătit.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Toamna rămân doar jumătate dintre angajaţi. Ceilalţi se întorc la şcoală ori la facultate. În extrasezon, salariul este mai mic cu 20 la sută.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cel mai bine plătiţi sunt bucătarii. Salariile lor încep de la 2.500 de lei şi pot ajunge şi până la 12 mii de lei.

Cu toate acestea, sunt greu de găsit. Patronatele vorbesc despre cea mai mare criză de angajaţi. S-au căutat soluţii şi în alte ţări. Astfel, că toată vara pe litoralul românesc au lucrat peste 2.000 de persoane din Sri Lanka sau Nepal. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism, industria ospitalităţii are nevoie de aproape două sute de mii de angajaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Unii patroni de pe litoral țin afacerile deschise în extrasezon, să nu piardă angajații