Pesta porcină ar putea avea efecte nefaste în România: primele sunt deja vizibile la graniţa cu Bulgaria
Situaţie fără precedent la graniţa României cu Bulgaria. Din cauza pestei porcine, fiecare maşină este verificată. Vameşii se asigură că nimeni nu intră sau iese din ţară cu preparate din carne suspectă. Bulgarii iau măsuri şi mai drastice. Vor să ridice un gard la frontiera cu România.
Situaţie fără precedent la graniţa României cu Bulgaria. Din cauza pestei porcine, fiecare maşină este verificată. Vameşii se asigură că nimeni nu intră sau iese din ţară cu preparate din carne suspectă. Bulgarii iau măsuri şi mai drastice. Vor să ridice un gard la frontiera cu România. Asta ca să împiedice migraţia mistreţilor şi, astfel, răspândirea bolii. Pe piaţa de la noi, am putea avea mai multă carne de porc de la străini.
În judeţul Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, autorităţile sunt în alertă din cauza pestei porcine care se extinde cu repeziciune. Controalele întârzie timpul de aşteptare al oamenilor la vamă. Iar vecinii bulgari vor să ridice un gard care să împiedice mistreţii să ajungă peste graniţă.
Deja la punctele de trecere a frontierei există garduri, astfel încât persoanele care ajung aici să nu poată ocoli punctele de control. Gardul care urmează să fie ridicat astfel încât porcii să nu mai migreze din ţara noastră spre Bulgaria. va avea o înălţime de 1-1,5 metri şi va fi construit dintr-un material dur.
Până acum, în România au fost identificate 400 de focare de pestă porcină africană în şapte judeţe: Ialomiţa, Bihor, Constanţa, Brăila, Tulcea, Satu-Mare, iar un nou caz a fost depistat chiar astăzi, în Sălaj.
Sunt zeci de mii de porci, din gospodării şi ferme, care au fost deja sacrificaţi. Pe piaţa cărnii, asta se traduce în scăderea producţiei autohtone.
Pesta porcină evoluează rapid şi am putea vedea pe rafturile magazinelor tot mai puţină carne de porc din producţia autohtonă. Spre exemplu, anul trecut am importat 232.000 de tone de carne de porc, adică aproape 70% din cantitatea totală de pe piaţă. Prin comparaţie, am exportat numai 32.000 de tone, adică de aproape opt ori mai puţin. 34.05
"Urmează oprirea comerţului intracomunitar pentru România, mie de asta mi-e groază. Atunci vor apărea pierderile care nu se compensează. Nimeni nu va da despăgubiri că nu poţi să vinzi în Franţa", spune Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.
Oamenii nu sunt în pericol, dar pot transmite cu uşurinţă virusul de la o gospodărie la alta, dacă nu respectă normele de igienă. Producătorii care rămân fără animale vor fi despăgubiţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰