Antena Meniu Search
x

Pesta porcină, lecţia poloneză. Animalele moarte nu sunt îngropate fără să fie deshidratate în fabrici speciale

În România, numărul porcilor sacrificaţi a ajuns la 330 de mii. Cei mai mulţi dintre ei au fost îngropaţi. De trei săptămâni se împuşcă prădătorii, fiind consideraţi un factor de răspândire a bolii.

Vezi și

În România, numărul porcilor sacrificaţi a ajuns la 330 de mii. Cei mai mulţi dintre ei au fost îngropaţi. De trei săptămâni se împuşcă prădătorii, fiind consideraţi un factor de răspândire a bolii. Nicio altă ţară care se confruntă cu pesta porcină africană nu a ucis vreodată vulpi sau şacali. Şi, foarte puţine state mai îngroapă animalele bolnave. Polonia a găsit o soluţie care să nu pună în pericol populaţia sau mediul. Iată încă o lecţie poloneză despre combaterea pestei porcine. 

De o lună de zile, fondurile de vânătoare din zonele de focar au liber la împuşcat vulpi, şacali, ciori grive şi coţofene, toate animalele care, în mod normal, sunt considerate sanitarii zonelor sălbătice şi de pădure. 

KRZYSZTOF JAZDZEWSKI, director Autoritatea Sanitar Veterinară din Polonia: Noi ne concentrăm şi plătim mulţi bani şi vrem să cheltuim mai mult, doar pentru a reduce populaţia de porci sălbatici. 

Şi noi reducem populaţia de mistreţi, chiar dacă nu ştim câţi sunt. Apoi... îi îngropăm. La fel ca în cazul porcilor sacrificaţi din gospodării sau ferme.

GERONIMO BRĂNESCU, preşedinte ANSVSA: Pe tot teritoriul naţional există posibilităţi de ecarisare. Dar este absolut legal să se practice şi metode de ecarisare alternative, respectiv îngroparea. 

Motivul principal pentru care porcii sunt îngropaţi, în România, este că sunt prea mulţi cei bolnavi şi nu avem alte soluţii. Polonezii au. Şi nici nu riscă să pună în pericol sănătatea populaţiei. 

KRZYSZTOF JAZDZEWSKI, director Autoritatea Sanitar Veterinară din Polonia: Lucrurile sunt simple. Avem animalele moarte. Animalele moarte au foarte multă apă. Carcasa, care este grea, având multă apă, este transportată în regim special către o fabrică specială. 

Carcasele sunt deshidratate în fabrici, la temperaturi mari, unde virusul nu rezistă. Ce rămâne poate fi incinerat sau chiar auncat direct la groapa de gunoi, fără niciun risc. 

România nu are fabrici care să deshidrateze porcii infectați, nici incineratoare suficiente pentru leșuri, așa că autorităţile îngroapă leşurile animalelor bolnave.

La întrebarea cât de mult va afecta, in timp, aceasta metoda de a scapa de cadavre înca nu a raspuns nicio autoritate in mod clar.

Între România şi Polonia există şi o asemănare. Pesta porcină africană a influenţat foarte puternic economiile celor două ţări şi, mai ales, exporturile. 

IWONA DYBA, jurnalist specializat pe agricultură: Am pierdut exportul. Înainte de PPA eram mari exportatori. Transportam către Asia, China. Plăteau bine şi le plăcea porcul nostru. 

GERONIMO BRĂNESCU, preşedinte ANSVSA: După apariţia primelor focare, am fost notificaţi de către Serbia şi de către China că vor sista până la rezolvarea situaţiei importurile din România. Noi încercăm în continuare să ne promovăm carnea de porc românesc. 

Despre posibilitatea găsirii unui vaccin împotriva pestei porcine, autorităţile poloneze nu sunt foarte optimiste.

KRZYSZTOF JAZDZEWSKI, director Autoritatea Sanitar Veterinară din Polonia: Opinia curentă a oamenilor de ştiinţă, nu doar polonezi, la nivel european, despre posibilitatea inventării unui vaccin, nu este foarte optimistă. Dar dacă nu aş crede că se poate eradica pesta porcină africană, ar trebui să demisionez. Nu ne dăm bătuţi! 

Îmi reproşez doar că nu am putut toţi deodată să facem mai mult, este reacţia ministrului român Petre Daea, privind gestionarea pestei porcine.

În total, în Europa, oficial, 14 ţări se luptă cu pesta porcină africană. Ultima dintre ele este Belgia. Dintre toate, virusul s-a răspândit cel mai repede în România. Săptămâna viitoare, la Varşovia, toate ţările afectate au fost invitate la o şedinţă internaţională pe tema combaterii pestei porcine africane. Printre ele ....şi România! Aşteptăm cu interes concluziile reprezentanţilor noştri după această vizită de lucru. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Pesta porcină, lecţia poloneză. Animalele moarte nu sunt îngropate fără să fie deshidratate în fabrici speciale