Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pesta tomatelor distruge recolta de toamnă. Fluturele ucigaş nu are leac, preţul roşiilor s-ar dubla

Agricultura românească primeşte o nouă lovitură! Un parazit cunoscut sub numele de "fluturele ucigaş" sau "tuta absolută" distruge culturile de tomate. La fel ca în cazul pestei porcine, nu există leac.

de Redactia Observator

la 30.08.2018 , 21:49

Agricultura românească primeşte o nouă lovitură! Un parazit cunoscut sub numele de "fluturele ucigaş" sau "tuta absolută" distruge culturile de tomate. La fel ca în cazul pestei porcine, nu există leac.

Molia numită şi tuta absoluta a făcut ravagii în judeţul Buzău. În localitatea Limpeziș nicio seră nu a scăpat de invazia acetor insecte.

Costel Vânătoru, cercetător Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău: Vorbim de un fluturas foarte mic, o molie. Consuma toata partea vegetativa a frunzei, se deplaseaza de pe o frunza pe alta cu ajutorul unui firicel, ca si painjenul, apoi se transforma in molie. 

Vezi și

Iar "fluturaşul" are o rezistenta foarte mare, nu exista un insecticid care sa îl combata, mai spun specialiştii.

Un legumicultor din Giurgiu s-a trezit peste noapte cu jumătate din cultură afectată. Se teme să-şi calculeze pierderile. Atrage însă atenţia că primul efect pe piaţă va fi scumpirea roşiilor. 

Ar trebui sa vindem un 3-4 lei kilogramul. Acum este 1,5-2 lei, la jumatate de pret, explică un alt producător de roşii.

Tuta absoluta apare în plină epidemie de pestă porcină. Întrebat ce fac autorităţile în acest caz, ministrul Agriculturii s-a enervat. 

PETRE DAEA ministrul agriculturii: Tuta absoluta a fost, este si va fi o boala specifica care se poate tine sub control. Nu ne mai ferim acum si de tuta absoluta si le luam pe toate la rand in asa fel incat sa creem o imagine ca aici. Romania e cuibar de boli. Romania nu a dat boli nimanui. Din nefericire, a primit!

Unul dintre secretarii de stat din Minister dă din nou vina pe fermieri. Oficialii le-au cerut agricultorilor să arunce plantele invadate de acest dăunător în saci din plastic, bine izolaţi şi care trebuie depozitaţi doar în locuri special indicate de specialişti pentru a evita extinderea şi la alte culturi. 

Daniel Botănoiu - secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Tomatele afectate trebuie smulse si dat foc. Am vazut in imaginile dumneavostra, unde era daunatorul nu erau plase de protectie. deci, nu s-au respectat recomandarile. 

Tuta absoluta ar fi intrat în România în 2009, odată cu importurile de tomate, mai spun autorităţile. Dăunătorul afectează şi alte culturi precum cele de cartofi, fasole sau ardei. Dar atacă în special roşiile, pentru că fructul oferă cele mai bune condiţii pentru dezvoltarea larvei. Oficialii spun că în România există şase substanţe chimice care pot ţine sub control invazia moliilor - deşi nu o stârpeşte complet. Cele mai afectate culturi sunt din judeţele Buzău, Galaţi, Ialomiţa şi Giurgiu. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Pesta tomatelor distruge recolta de toamnă. Fluturele ucigaş nu are leac, preţul roşiilor s-ar dubla