Antena Meniu Search
x

Criza energetică a Chinei va afecta întreaga lume: ”Coşmarul e pe cale să devină şi mai urât”. Prețurile la iPhone, mașini sau mâncare riscă să crească

Criza microcipurilor.  Aglomerația de proporții epice din porturi. Lipsa acută de șoferi de camioane. Lanțurile de aprovizionare ale lumii sunt supuse unei presiune uriașe, potrivit CNN. Criza energetică a Chinei poate afecta întreaga lume în prag de sărbători, când prețurile se pot majora pentru o gamă largă de produse: de la iPhone și mașini, la mâncare.

de Redactia Observator

la 13.10.2021, 18:30

Criza energetică a Chinei va afecta întreaga lume: ”Coşmarul e pe cale să devină şi mai urât”. Prețurile la iPhone, mașini sau mâncare riscă să crească
China, portul din Lianyungang - Profimedia

Coșmarul lanțurilor de aprovizionare va majora prețurile pentru consumatori și încetinește redresarea economică globală. Agenția Moody's avertizează că întreruperile din lanțurile de aprovizionare „se vor agrava înainte de a se îmbunătăți”, scrie CNN. "Pe măsură ce redresarea economică globală continuă să ia avânt, devine tot mai evident modul în care aceasta va fi împiedicată de întreruperile din lanțul de aprovizionare care apar acum la fiecare colț", a avertizat luni Moody's într-un raport.

FMI și-a redus marți prognoza de creștere în 2021 pentru SUA cu un punct procentual, cea mai mare scădere dintre economiile G7. FMI a menționat problemele din lanțul de aprovizionare și consumul redus - cauzat parțial de blocajele lanțului de aprovizionare, cum ar fi lipsa de mașini noi pe fondul deficitului de microcipuri.

Cea mai mare problemă - lipsa șoferilor de camioane

”Controalele la frontieră și restricțiile de mobilitate, lipsa unui certificat global de vaccinare și cererea redusă în timpul carantinelor s-au combinat pentru o furtună perfectă în care producția globală va fi îngreunată deoarece livrările nu se fac la timp, costurile și prețurile se vor mări, iar creșterea PIB-ului  la nivel mondial nu va fi la fel de robustă", a scris Moody's în raport.

Pe acelaşi subiect

„Cea mai slabă verigă”  poate fi lipsa șoferilor de camioane - o problemă care a contribuit la aglomerația din porturi și a făcut ca benzinăriile din Regatul Unit să rămână fără combustibil. Din păcate, Moody's a avertizat că sunt „nori întunecați la orizont”, deoarece va fi o provocare să depășim problemele din lanțurile de aprovizioare din cauza mai multor factori.

În primul rând, sunt diferențe între modurile în care țările luptă împotriva Covid, China a urmărit zero cazuri, în timp ce Statele Unite au fost „mai dispuse să trăiască cu Covid-19 ca boală endemică”. „Acest lucru a generat o provocare serioasă pentru armonizarea regulilor și reglementărilor prin care lucrătorii din transport se deplasează în și din porturi și hub-urile din întreaga lume”, au scris analiștii.

În al doilea rând, Moody's a menționat lipsa unui „efort global concertat pentru a asigura buna funcționare” a rețelei logistice și de transport la nivel mondial. Alții sunt mult mai optimiști în ceea ce privește perspectivele lanțului de aprovizionare. CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a declarat luni că aceste blocaje ale lanțului de aprovizionare vor dispărea rapid. "Aceasta nu va fi deloc o problemă anul viitor", a declarat Dimon în cadrul unei conferințe susținute de Institutul de Finanțe Internaționale, potrivit CNBC. "Aceasta este cea mai rea fază a blocajului. Cred că sistemele grozave de piață se vor adapta la fel ca și companiile."

iPhone 13, lovit de criza cipurilor

Apple a redus numărul de comenzi pentru producţia noilor modele de iPhone 13, din cauza că nu are suficiente componente la dispoziţie. Inevitabilul s-a produs, iar criza de cipuri a atins şi cele mai noi smartphone-uri Apple, companie care, totuşi, îşi făcuse anterior stocuri importante. Conform surselor citate de Bloomberg, Apple a redus comenzile de producţie pentru iPhone 13 de la 90 de milioane de dispozitive la 80 de milioane de dispozitive până la finele acestui an. 10 milioane de iPhone 13 mai puţine înseamnă o reducere a targetului de producţie cu aproximativ 11%.

În cazul smartphone-urilor iPhone 13, problema ar constitui-o cipurile dezvoltate de Broadcom şi Texas Instruments. Chiar dacă chipset-ul smartphone-urilor Apple este dezvoltat de TSMC, în interiorul acestora există numeroase alte cipuri care vin de la Broadcom şi Texas Instruments, precum cele de gestionare a energiei, laserul folosit de Face ID, conexiunea USB şi wireless etc. Problema nu reprezintă neapărat o surpriză, Tim Cook avertizând încă din vară că ar putea exista probleme cu stocurile de cipuri.

PepsiCo va mări probabil din nou preţurile, la începutul anului 2022

PepsiCo a anunţat că va mări probabil din nou preţurile, la începutul anului 2022, pentru a compensa problemele tot mai mari din lanţul de aprovizionare, care includ de la deficitul de sticle Gatorade până la lipsa şoferilor de camioane, scrie Reuters. Directorul financiar Hugh Johnston a declarat că în ultimele luni PepsiCo a trebuit să facă eforturi să depăşească problema lipsei de cutii şi sticle Gatorade, odată cu creşterea cererii pentru băuturile sale în restaurante şicinematografe, după ridicarea restricţiilor legate de pandemia de Covid-19.

PepsiCo a mărit deja preţurile băuturilor şi snackurilor sale, în ultimele săptămâni, urmând o strategie adoptată de întreaga industrie a alimentelor ambalate, determinată de impactul creşterii preţurilor materiilor prime asupra marjelor de profit. ”Mă aştept că vor avea loc probabil unele creşteri ale preţurilor şi în primul trimestru al anului viitor, când vom absorbi în totalitate impactul inflaţiei mărfurilor”, a spus Johnston, adăugând că se aşteaptă ca majoritatea perturbărilor din lanţul de aprovizionare să se atenueze până la sfârşitul anului 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Criza energetică a Chinei va afecta întreaga lume: ”Coşmarul e pe cale să devină şi mai urât”. Prețurile la iPhone, mașini sau mâncare riscă să crească