Antena Meniu Search
x

Piaţă sau supermarket: de unde pot fi cumpărate alimente ieftine şi bune

Pietele mici si traditionale de langa casa au fost inlocuite in ultimul timp, cel putin in Bucuresti, cu diferite magazine, supermarketuri sau hipermarketuri. Ne este mult mai lejer sa facem cumparaturile de acolo.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 05.04.2019, 14:31

Vezi și

Pieţele mici si traditionale de langa casa au fost inlocuite in ultimul timp, cel putin in Bucuresti, cu diferite magazine, supermarketuri sau hipermarketuri. Ne este mult mai lejer sa facem cumparaturile de acolo. Noi ne-am gandit sa facem un experiment si sa vedem cat ne-ar costa un cos de cumparaturi in piaţă şi în supermarket si care sunt avantajele si dezavantajele. Le vom afla impreuna. 

Cum lista e făcută de acasă, nu ne rămâne altceva decât să ne îndreptăm către cea mai apropiată piaţă. O să cumpărăm două kilograme de cartofi, apoi câteva mere. Şi bineînţeles, proteine - carne, lapte, ouă. 

În piaţă, cele cinci produse pe care le-am selectat costa aproximativ 35 de lei. Un kg de carne de porc costa 11,50, 10 ouă - 10 lei, un kilogram de mere costa aproximativ 2.5 lei, două kg de cartofi  5,40 lei şi un litru de lapte care costa 4,50. 

Acum că am făcut piaţa... în piaţă, dăm o fugă şi în cel mai apropiat centru comercial. Nu de alta, dar trebuie să vedem dacă există vreo diferenţă. 

Vom selecta aceleasi produse si din supermarket: un kilogram de carne, lapte, ou, un kilogram de mere și doua kilograme de cartofi. Ne-am uitat când am ajuns după produsele romanesti pentru ca vrem să facem aceeași comparație - așadar vom lua un kilogram de mere Ionatan, sunt mere romanesti. Pe preț scrie ca ar costa 4 lei 69.

Cartofi romanesti, din păcate, nu am reușit sa găsim, majoritatea sunt importati din Franța din câte vedem, așa ca o să alegem varianta cea mai ieftinăm la 3,50 kilogramul. Vom selecta tot 2 kilograme, cum am luat și din piaț, și o să vedem cât vor costa. Ne așteptam sa dam 7 lei pe doua kilograme de cartofi.

Am luat și lapte și ouă. Prețul laptelui e puțin diferit faţă de ce găsim în piața - se incadreaza intre 3 lei 3 lei 70 poate ajunge și pana la 6 lei. Am selectat o variantă de mijloc, costa 4 lei. Ouale le-am cumpărat cu 50 de bani bucata.

Mai avem de cumpărat doar carnea. Cum nu am găsit la carmangerie muschiulet de porc așa cum am cumpărat din piață, va trebui sa cumpăram unul deja ambalat, vidat. Pe preţ un kilogram de muschiulet de porc este 28,95 lei. Pentru a întregi porţia de 1 kilogram, va trebui să cumpărăm două bucăţi, care ne vor costa în jur de 30 de lei.

În supermarket, produsele ar putea costa undeva la 50 lei. Este totuși o difrenta fata de ce am vazut în piață, de 15 lei, mai exact. Experimentul nostru nu s-a rezumat doar să compare preţul alimentelor. Am vrut să vedem şi care e comportamentul de consum al românilor. Sau măcar al celor care au acceptat să vorbească cu noi. Şi în timp ce unii ştiu exact ce fac...

(Cumpărător): Ce înseamna fructe-legume, la piaţă. Carnea la măcelărie. 

(Reporter): Iar la supermarket?

(Cumpărător): Celelalte produse. Nişte brânzeturi speciale, de uz casnic, de igienă. 

Alţii spun că merg când la piaţă, când în supermarket. Explicaţiile lor...

"Le alternez și sunt unele chestii pe are le găsești în piața și sunt mai OK. Fac și una, și alta. Iarna asta am găsit produse romanesti și în hipermarket. De obicei radacinoase, ce e din pământ, iau din piață", spune un cumpărător.

"Şi în piața, absolut și în piată, dar, de regulă supermarketul e la îndemană - mai aproape de casă, de locul de muncă, e mai accesibil", dezvăluie un alt cumpărător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Piaţă sau supermarket: de unde pot fi cumpărate alimente ieftine şi bune