Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Piețele asiatice au deschis puternic în urcare după "lunea neagră", a doua mare scădere din istorie. De ce s-au prăbușit bursele

Principalele burse asiatice, printre care cele din Tokio, Seul şi Taipei, erau în creştere marţi, după "lunea neagră" cu scăderi istorice, când au fost afectate de teama privind o recesiune în SUA, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.08.2024 , 09:26

Piețele asiatice au deschis puternic în urcare după "lunea neagră", a doua mare scădere din istorie. De ce s-au prăbușit bursele
Piețele asiatice au deschis puternic în urcare după "lunea neagră", a doua mare scădere din istorie. De ce s-au prăbușit bursele - Profimedia Images

Indicele principal al bursei din Tokio, Nikkei, era în creştere cu 9%, în pauza sesiunii de marţi, cu un record istoric de creştere, după ce investitorii "au vânat chilipiruri" ca urmare a scăderii 12,4% din ziua anterioară, a doua mare scădere din istorie.

Bursa din Tokio a deschis puternic în urcare, după prăbuşirea din ziua anterioară, o scădere motivată de consolidarea yenului după ultima creştere a dobânzii de către Banca Japoniei şi de temerile referitoare la o recesiune în Statele Unite ale Americii, care au declanşat panică pe pieţele financiare.

Investitorii japonezi au reacţionat însă marţi la deprecierea yenului în raport cu dolarul şi cu euro, o tendinţă de care beneficiază marii exportatori la repatrierea profitului. Bursa din Seul, la rândul său, a consemnat marţi o clară revenire, cu indicele principal în creştere cu peste 3% la mijlocul şedinţei de tranzacţionare, după ce luni a suferit cea mai mare scădere istorică.

Articolul continuă după reclamă

La ora locală 12:15 hora local (3:00 GMT), gigantul tehnologic Samsung Electronics, activ de referinţă locală, era în urcare cu 1,68% şi, de asemenea, producătorul de cipuri SK Hynix, al doilea ca şi capitalizare la Bursa din Seul, se aprecia cu 4,48 %.

Pe acelaşi subiect

"Lunea neagră". Din ce cauză s-au prăbușit bursele asiatice

Evoluţia negativă, care s-a replicat luni pe alte pieţe din Asia, Europa şi Wall Street, s-a datorat temerilor că SUA vor intra în recesiune din cauza datelor negative de pe piaţa muncii, din iulie, care au dus la previziuni că majorarea dobânzii de referinţă, prevăzută pentru septembrie, nu va servi la contracararea acestei tendinţe.

Indicele de referinţă al Bursei din Taipei a urmat o tendinţă asemănătoare celei de pe alte pieţe şi se aprecia marţi dimineaţa cu 0,78 %, după scăderea istorică de luni (de 8,35%). Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume, a inversat marţi tendinţa şi a crescut cu 5,15%, după deprecierea de 9,75% din ziua anterioară.

Între timp, bursele chineze, mai puţin expuse, în general, la fluctuaţiile globale, îşi urmau propria inerţie. Cea din Shanghai îşi menţinea, la mijlocul zilei, tendinţa de scădere, fiind în coborâre cu 0,07 % (după ce luni a închis pe minus cu 1,54%), în timp ce bursa din Shenzhen avansa cu 0,24 % (după ce luni a închis în scădere cu -1,85%). Totodată, indicele de referinţă al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, creştea cu 1,18 %, după ce luni a închis pe minus cu 1,46 %.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Piețele asiatice au deschis puternic în urcare după "lunea neagră", a doua mare scădere din istorie. De ce s-au prăbușit bursele