Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pieţele sunt pline de legume proaspete în prag de iarnă. Producătorii au dat lovitura în ultimele luni

Iarna îşi intră din ce în ce mai serios în drepturi. Totuşi, solariile gospodarilor din ţară încă ne dau legume proaspete, verzi şi pline de vitamine. De la ardei, salată, spanac şi până la ceapă verde şi mărar, toate sunt căutate prin pieţe, în special acum, în perioada postului. 

de Angela Bertea

la 19.11.2025 , 08:42

În localitatea Hânţeşti din Suceava, solariile gospodarilor sunt pline ochi de legume. Vedete în zonă sunt, însă, ardeii kapia, cei graşi şi gogoşarii. După ce sunt culese din solarii, legumele sunt sortate pe categorii, iar cele care nu au ajuns la maturitate completă pot fi folosite pentru zarzavaturi. "Anul acesta a fost un an bun pentru noi, a fost producţie, cultura a fost bogată şi legumele sunt gustoase", spune Raisa Chitic, producător local.

În weekend, pieţele atrag ca un magnet localnicii, care vor să se bucure şi în sezonul rece de legume proaspete. Iar nutriţioniştii îi încurajează. "Pot să ne devină un aliat de nădejde în această perioadă din an, asigurându-ne un raport adecvat de vitamina C pe lângă o cantitate de fibre alimentare cu efecte benefice pentru starea de sănătate", a explicat Daniela Bălănucă, dietetician.

Şi în solariile din Gorj totul este verde. Spanacul, salata, ceapa verde, mărarul şi pătrunjelul cresc mai ceva ca în sezonul cald. "Mărarul este proaspăt, e foarte bun. Se poate folosi la tocăniţă, chifteluţe".

Articolul continuă după reclamă

Producătorii spun că cererea e uriaşă în ultimele luni din acest an. Iar asta pentru că verdeţurile sunt folosite la supe, ciorbe, mâncăruri de post şi preparate pentru masa de Crăciun. "Comparativ cu anii trecuţi, producţia este chiar foarte bună, ne-a ajutat şi vremea pentru că a fost chiar cald şi umiditate a fost destulă. Cea mai reuşita este producţia de ceapă verde, chiar şi mărarul, pătrunjelul", a declarat Elena Calotă, producător local. 

În postul Crăciunului, românii îşi fac chiar şi provizii. Verdețurile de iarnă sunt bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi şi ne ajută să avem un sistem imunitar puternic şi o inimă sănătoasă.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că o taxă turistică de 2 € ar ajuta la dezvoltarea Bucureştiului?
Observator » Ştiri economice » Pieţele sunt pline de legume proaspete în prag de iarnă. Producătorii au dat lovitura în ultimele luni