Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Plafonarea preţurilor, cartoful fierbinte din coaliţia de guvernare. Producătorii nu văd cu ochi buni măsura: "Ar fi moartea industriei de panificație"

Se plafonează sau nu preţul alimentelor? E întrebarea la care cei din guvern nu au încă un răspuns. Clienţii magazinelor sunt primii care îşi doresc limitarea preţurilor, copleşiţi de valul de scumpiri, asta în timp ce producătorii se roagă ca măsura să nu fie niciodată pusă în practică. Le-ar aduce pierderi şi faliment. 

de Mădălina Chiţac

la 03.02.2022 , 21:26

Plafonarea preţurilor a devenit cartoful fierbinte din coaliţie. Unii îşi doresc să fie incluse pe listă doar produsele alimentare de bază, alţii şi-ar dori ca toate alimentele să fie plafonate. Asta în timp ce clienţii vor doar să nu mai lase la casa de marcat sume colosale. 

"Franzela de 1 leu a ajuns acum să coste 3 lei. Kilogramul de făină este 5 lei în magazine, iar litrul de ulei s/a scumpit cu 27% în ultimul an și a ajuns să coste 10 lei. Dacă România ar aplica modelul din Ungaria, prețurile la aceste alimente de bază ar fi plafonate la nivelul din octombrie 2021. Numai că diferența nu e una foarte mare. Spre exemplu, la un litru de ulei care acum costa 10 lei, dacă prețul ar fi plafonat, am plăti cu 60 de bani mai puțin", transmite Mădălina Chițac, reporter Observator. 

Momentan ştim că nu ştim nimic. Cert este că producătorii nu văd cu ochi buni măsura. 

Vezi și

În industria panificaţiei, de exemplu, plafonarea ar însemna falimentul brutăriilor şi 40 de mii de oameni concediaţi. 

Pe acelaşi subiect

Aurel Popescu, presedinte ROMPAN: Ar fi moartea industriei de panificatie, dacă te apuci sa plafonezi pretul de vânzare, fără să plafonezi prețurile de cost de intrare, materie primă, energie, gaze, salarii, înseamnă pierdere pentru producător.

Pierderi care se simt deja, odată cu scumpirile la energie.

Aurel Popescu, președinte ROMPAN: Noi plăteam la gaz 5.000 de lei pe lună la brutărie și acum mi-a venit factura 42.000. La energie plăteam 1.500 și mi-a venit 7.000

Nici economiştii nu văd cu ochi buni preţurile maximale.  

Valentin Ionescu, analist economic: Produce distorsiuni în piață și ar putea să aibă ca efect o raționalizare a produselor. Poate să aibă efect în calitatea produsului. Putem noi să spunem vânzătorilor din străinătate să vândă la un preţ mai redus, că în România e preţul plafonat? 

Ungaria a aplicat deja de la 1 februarie plafonarea preţurilor pentru şase produse: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, pulpă de porc, piept de pui şi lapte de vacă.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Plafonarea preţurilor, cartoful fierbinte din coaliţia de guvernare. Producătorii nu văd cu ochi buni măsura: "Ar fi moartea industriei de panificație"