Antena Meniu Search
x

Video Plăţile cash vor fi plafonate la 2.500 de lei. 80% dintre tranzacţiile din România sunt făcute în numerar

Numerarul nu va mai fi fără număr. În lupta cu evaziunea fiscală şi cu găurile din buget, Coaliţia de Guvernare introduce noi reguli. Vor fi alte plafoane pentru tranzacţiile cu bani cash

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 04.10.2023, 19:45

Vezi și

"Unii n-au nicio de-o verdeaţă să cumpere cu lei, doar cu card", spune un comerciant. Într-un aprozar din Capitală, POS-ul funcţionează de mai bine de un an, spre bucuria clienţilor. "Vindem şi cu cash, dar mai mult cu card. Băbuţele folosesc... Că nu ştiu să umble cu cardul", spune Liliana, vânzătoare la aprozar.

Card, fără cash. Dispare plata cu bancnote

Şi comercianţii vor trebui să înveţe să facă mai des tranzacţii bancare, atunci când vine vorba de plăţi către producători. Dacă până acum puteau face plăţi în numerar de 5.000 de lei pe zi, din 2024 plafonul se reduce. Imposibil de pus în practică, spun cei care aduc marfă de la femieri. 

"N-ai cum să cumperi. Ăla pleacă cu POS-ul după el? N-are cum! Am uita culoarea la bani dacă i-ar scoate definitiv", crede Liliana, vânzătoare la aprozar.

Pe acelaşi subiect

Alt comerciant, aceeaşi nemulţumire. "O să ne afecteze pentru că fluctuează. Acum un furnizor poate să aibă o plată sub 1.000 de lei, dar mâine s-ar putea să fie mai ridicată. Trebuia să se facă treptat această scădere, nu atât de brusc", este de părere Ştefania Grama, proprietară magazin produse alimentare.

Limite vor exista şi pentru clienţii magazinelor. "Vom putea face plăţi cash către comercianţi în limita sumei de 5.000 de lei. Tot ceea ce depăşeşte această sumă va trebui să fie achitat cu cardul bancar. În plus, din anul 2025, acea limită de 5.000 de lei se reduce la 2.500 de lei", spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Plata cu cardul, o problemă la sate

"E mult mai simplu, mai ales că îl avem pe telefon. E la îndemână. Cash doar la piaţă. Cred că e o măsură bună", spune un român. Bună însă doar la oraş, mai puţin bună în mediul rural.

"Va duce la scumpirea mărfurilor în acele comunităţi, unde să zicem că se face evaziune. Va afecta cetăţeanul simplu. Comerciantul trebuie să-şi scoată pârleala de undeva", explică Bogdan Glăvan, profesor de economie.

"Başca... N-o s-o înveţe pe bunica mea niciodată să se ducă să-şi ia banii cu cardul de la bancomat", spune un român.

Guvernul vrea să reducă evaziunea fiscală

Impact bugetar pentru această măsură încă nu există. Guvernul speră că va reduce evaziunea fiscală, odată cu eliminarea plăţilor cash. Doar că în multe magazine nu se poate plăti decât cu numerar.

"Senzaţia pe care mi-o lasă e că cineva, în pană de idei, pur şi simplu vine cu tot felul de pseudosoluţii care provoacă pagube colaterale majore", comentează Bogdan Glăvan, profesor de economie.

Nivelul plăţilor cash reprezintă 80% din totalul plăţilor din România. În plus, suntem pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul celor care primesc salariul în numerar. Peste 20% dintre angajaţi continuă să primească banii exclusiv cash, iar 31% dintre români nu au deschis un cont la o instituție bancară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În cuplu, preferaţi să puneţi banii la comun sau aveţi cheltuieli separate?

Observator » Stiri economice » Plăţile cash vor fi plafonate la 2.500 de lei. 80% dintre tranzacţiile din România sunt făcute în numerar