Antena Meniu Search
x

Video Polonezii s-au enervat pe cireşele româneşti de la ei din pieţe. Producătorii noştri le transmit că s-a întors roata, după episodul merelor vândute cu 1,5 lei kg

Războiul cireşelor româneşti în Polonia! Fermierii de acolo se plâng că fructele noastre le-au invadat piaţa şi le fac concurenţă neloială. Se întoarce roata, le transmit producătorii de la noi, care nu au uitat cum le putrezeau merele, când magazinele erau pline de fructe poloneze. 

de Redactia Observator

la 06.06.2024 , 00:57

Fermierii polonezi s-au înfuriat când au văzut că zeci de camioane cu numere românești descarcă cireşe în mai multe pieţe angro din Cracovia. Intermediarii vând fructele de sezon cu preţuri echivalente între şapte şi 17 lei. Sub piaţa locală.

"Piaţa este plină de cireşe din România. Au fost în frontieră 40 de camioane româneşti, iar şoferii spun că dau cu 10 zloţi kilogramul", spune un pomicultor din Polonia.

Fermierii polonezi spun că cireşele discordiei sunt vândute ca produse autohtone, deşi sunt aduse din România şi Ungaria. Au cerut Guvernului de la Varşovia protecție împotriva concurenței neloiale. "Ambalajele noastre sunt copiate şi distribuite ca atare. Este cum nu se poate mai rău!", se plâng fermierii.

Vezi și

"Aceste cireşe nu au niciun însemn privind ţara de origine, chiar dacă intermediarii aveau documente însoţitoare, facturi, în care scrie clar că provin din Ungaria. Când apar inspectorii, toate maşinile pline cu marfă fără acte legale de provenienţă sunt închise şi abandonate de şoferi", explică Ryszard Mroz, inspector Protecţia Consumatorilor.  

Pe acelaşi subiect

Războiul cireşelor româneşti în Polonia

"Noi le facem concurenţă cum ne-au făcut dânşii, în urma cu câţiva ani, la mere, când merele din import se vindeau cu 1,50 lei în supermarketuri. Asta este, sunt pieţe libere!", spune Marius Roman, producător de cireşe

Şeful Asociaţiei Producătorilor de Fructe susţine, însă, că cireşele care au stârnit scandal în Polonia nu sunt româneşti. 

"Mai repede este o tranzitare a Bulgariei, din Moldova. Dacă firma este românească şi ambalarea se face pe teritoriul României, categoric va avea etichetă de România", spune şi Vlad Gheorghe, Asociaţia Producătorilor de Fructe şi Legume. 

Pe tarabele de la noi, cireşele autohtone costă, în medie, 20 de lei. Alt argument care ar demonstra că fructele din Polonia, vândute şi cu 7 lei kilogramul, nu au cum să fie româneşti - fermierii ar ieşi în pierdere. 

În ultimii ani, livezile noastre au produs 40 de mii de tone de cireşe, sub cerere. Aşa că, deşi suntem în top cinci producători din Europa, importăm cam 6.000 de tone pe an. Iar în privinţa exporturilor, trimitem peste graniţe 800 de tone, care ar încăpea în 100 de camioane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 32 voturi
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri economice » Polonezii s-au enervat pe cireşele româneşti de la ei din pieţe. Producătorii noştri le transmit că s-a întors roata, după episodul merelor vândute cu 1,5 lei kg