Antena Meniu Search
x

Când pune ANAF poprire pe cont şi ce trebuie să faci pentru ridicarea ei

Mulţi români au trecut, de-a lungul timpului, prin momente neplăcute date de punerea unei popriri pe conturi, din diferite cauze precum neplata unei amenzi, întârzierea plăţii de impozite sau neachitarea unor datorii către instituţii sau persoane fizice, etc.

de Redactia Observator

la 17.03.2023, 11:24

Există mai multe soluţii pentru a obţine ridicarea unei popriri pe cont
Există mai multe soluţii pentru a obţine ridicarea unei popriri pe cont - Profimedia
  • Există mai multe soluţii pentru a obţine ridicarea unei popriri pe cont.

În general, reprezentanţii ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) oferă un termen debitorilor pentru a-şi achita datoriile înainte de a pune poprire pe un cont sau altul. 

Termenul oferit de ANAF este stabilit în funcţie de suma pentru care ar urma să se pună poprire şi este, de obicei, cuprinsă între 15 şi 180 de zile.

Ce nu mai poţi face când ai poprire pe contul bancar

Dacă nu achitaţi datoria în termenul primit prin somaţie, iar executorul judecătoresc vă pune poprire pe cont, este important de ştiut, în primul rând, că nu o să mai aveţi acces la contul respectiv, deci nu o să mai puteţi să utilizaţi banii din contul respectiv.

Pe acelaşi subiect

Este, practic, în momentul în care ar trebui să începeţi, cu adevărat, diligenţele pentru rezolvarea problemei, nu însă de a lua act, înainte, de câteva aspecte extrem de importante. 

În primul rând trebuie să ştiţi că, în calitate de debitor, este obligatoriu să fiţi înştiinţaţi în legătură cu poprirea contului, însă acest lucru ar urma să se întâmple abia după ce poprirea a fost înfiinţată, deci a început să producă efecte.

Pe de altă parte, nu aveţi cum să vă bazaţi pe instituţia bancară în rezolvarea problemei. Conform specialiştilor, în calitate de "terţ poprit", banca este obligată să blocheze suma din cont sau sumele din conturile debitorului, altfel riscând o amendă usturătoare din partea autorităţilor pentru "tergiversarea executării silite".

Ce trebuie să faci pentru ridicarea popririi de către ANAF

Există mai multe variante prin care debitorul poate obţine ridicarea popririi. Una dintre soluţii, şi poate cea mai la îndemână sau cea mai corectă, este achitarea datoriei.

Există, însă, şi posibilitatea de a contesta poprirea. Se poate merge chiar până într-acolo încât să obţineţi un verdict favorabil în instanţă, respectiv să arătaţi că poprirea pe cont este ilegală. Pentru o asemenea măsură trebuie să apelaţi la ajutorul specialiştilor.

Nu în ultimul rând, există inclusiv posibilitatea de a convinge creditorul să retragă executarea silită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Când pune ANAF poprire pe cont şi ce trebuie să faci pentru ridicarea ei