Antena Meniu Search
x

Atac dur la Banca Naţională a României. Premierul Tudose arată vinovaţii pentru declinul leului

"Trebuia să intervină, dar nu a făcut-o", a declarat Mihai Tudose. În replică, purtătorul de cuvânt al BNR spune că prim-ministrul a fost complet dezinformat.

Vezi și

"Trebuia să intervină, dar nu a făcut-o", a declarat Mihai Tudose. În replică, purtătorul de cuvânt al BNR spune că prim-ministrul a fost complet dezinformat şi că ia în calcul o confruntare directă cu acesta.

Două recorduri negative au marcat săptămâna: moneda naţională a ajuns la 4 lei şi 65 de bani pentru un euro. Iar indicele ROBOR, de care depind ratele românilor, a crescut din nou. Pentru ambele, Mihai Tudose are o explicaţie. 

Mihai Tudose, premier:

Banca Naţională poate şi trebuie să intervină pe aceste lucruri. N-a făcut-o.

De ce? Păi întrebaţi-o pe domnia Sa, pe ea, banca. 

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR:

Până acum ni s-a reproşat că intervenim prea des pe piaţa valutară, că e afectată rezerva. Acum înţeleg că domnul premier este nemulţumit de ce face Banca Naţională.

Intervenţia BNR ar fi fost obligatorie, spune premierul. 

Mihai Tudose, premier:

În aprilie, Banca Naţională a spus, în înţelepciunea ei, băncilor din România că sunt bune, sunt solide şi nu mai au nevoie să ţină 10% depozite, să poată fi la 8%. Ceea ce le-a disponibilizat 500 de milioane de euro.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR:

Consider, cel puţin eu, din declaraţia premierului că a fost complet dezinformat, grav dezinformat cu privire la anumite evoluţii. 

BNR nu poate modifica şi dobânzile şi cursul în acelaşi timp, aşa cum sugerează premierul, mai spune purtătorul de cuvânt al BNR, care i-a propus lui Mihai Tudose să aibă o discuţie pe această temă. Între timp, românii suportă tot mai greu povara creditelor în lei.  

Robor-ul doboară record după record. Iată că astăzi a ajuns la nivelul de 2,19% când vorbim de cel la trei luni şi la 2,32% dacă vorbim de Robor-ul la şase luni. Cele patru mari bănci jucătoare pe piaţă în momentul de faţă lucrează cu dobânzi legate de robor la 6 luni, care, la fel ca cel la 3 luni, a ajuns la un maxim al ultimilor 3 ani. 

Ceea se traduce prin rate mai mari chiar şi cu câteva sute de lei pe lună. Iar experţii avertizează că evoluţia ROBOR nu se va opri aici. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Atac dur la Banca Naţională a României. Premierul Tudose arată vinovaţii pentru declinul leului