Pretul energiei din Romania, peste media UE
Pretul energiei electrice pentru populatie a urcat la 4,4% in Romania in cea de-a doua jumatate a anului trecut, la 10,8 euro pe 100kWh, tariful pentru ajustarea pentru puterea de cumparare fiind dublu

In ceea ce priveste gazele, pretul a crescut tot cu 4,4%, la 2,7 euro pe 100 kWh, tarif ce devine dublu odata raportat la puterea de cumparare, dar acesta ramane sub media Uniunii Europene. Preturile la energie electrica pentru populatie au crescut cu 6,6% in UE in a doua jumatate a anului trecut raportat la perioada corespeunzatoare din 2011, in timp ce tarifele la gazele naturale au urcat cu 10,3%, conform Mediafax. Astfel, pretul mediu la energia consumata de populatie a urcat in UE la 19,7 euro pe 100 kWh, in timp ce la gaze a fost inregistrat un pret mediu de 7,2 euro pe 100 kWh.
Cele mai abrupte cresteri ale preturilor la electricitate au fost inregistrate in Cipru (21%), Grecia (15%), Italia (11%), Irlanda si Portugalia (10% fiecare), Bulgaria, Spania si Polonia (9%). Doar trei tari au raportat scaderi - Suedia (5%), Ungaria (2%) si Finlanda (1%) - iar preturile au stagnat in Danemarca si Malta.
Cele mai scazute preturi ale energiei consumate de populatie au fost inregistrate in Bulgaria (9,6 euro pe 100 kWh), Romania (10,8 euro) si Estonia (11,2 euro), la polul opus situandu-se Danemarca (29,7 euro), Cipru (29,1 euro) si Germania (26,8 euro).
- Rabla 2025. Valoarea ecotichetului pentru mașini electrice s-a majorat
- Pensiile magistraţilor pot costa România 660 de milioane de euro din PNRR. Modificările adoptate ar putea pica la CCR
- Economist, despre deficitul bugetar de 2,3% în primele trei luni: Un acord cu FMI devine o mană cerească,...
- Dolarul se prăbuşeşte pe pieţele internaţionale, în timp ce aurul atinge creşteri record. Cum îi afectează...
- Trump ar putea plafona prețurile medicamentelor. Companiile farmaceutice văd măsura drept "cea mai mare amenințare"
Cele mai reduse preturi ale gazelor naturale consumate de populatie au fost inregistrate in Romania (2,7 euro pe 100 kWh), Slovacia (5,1 euro) si Estonia (5,2 euro), iar cele mai ridicate in Suedia (12,7 euro), Danemarca (10,8 euro) si Grecia (10,2 euro).
Ajustate la puterea de cumparare, gospodariile din Luxemburg, Marea Britanie, Romania, Franta si Irlanda platesc cele mai ieftine gaze, la polul opus regasindu-se Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania si Lituania.
Foto: Intact Images
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Fii primul care comentează