Antena Meniu Search
x

Video Preţul la peşte a explodat de sărbători. Românii au făcut "ochii mari" prin pieţe: "Ne tot uităm și dăm ture-ture"

Sărbătoarea Floriilor a adus şi mai multă bucurie creştinilor - astăzi au avut voie să mânce peşte, să mai îndulcească astfel cel mai aspru post al anului. La restaurantele cu specific pescăresc din Bucureşti şi cherhanalele de pe litoral, chelnerii au dus la mese sute de kilograme de peşte şi fructe de mare. Pescăriile au fost şi ele pline de cumpărători. De la mese sau din faţa galantarelor, unii s-au mirat...de preţurile mari. 

de Redactia Observator

la 09.04.2023, 21:03

Vezi și

În bucătăriile restaurantelor din Capitală a fost forfotă mare. Aproape fiecare comandă includea peşte sau fructe de mare. 

Adelin Bejenaru, bucătar-şef: Vorbim de cantități industriale, mai ales la midii, care azi preconizăm că o să vindem undeva la 60 kg. Avem undeva la 1.000 și de clienți. Am pregătit calcan, avem somon, avem și peste românesc, ton roșu cu diferite piureuri, garnituri, sosuri

De Florii, bucătarii şi-au răsfăţat clienţii cu reţete de sărbătoare

Platourile cu peşte şi fructe de mare au fost şi ele cerute, chiar dacă au ajuns să coste 380 de lei. Cine a vrut să facă economie şi să gătească peştele cu mâna lui, s-a trezit dimineaţă şi a stat la rând în halale de peşte. Preţurile din Obor i-au făcut pe unii clienţi să facă o cercetare atentă de piaţă până au găsit preţuri rezonabile. 

Pe acelaşi subiect

Client: Ne tot uităm și dăm ture ture să găsim ceva proaspăt și bun. 

Ionel Stelian Bercea, comerciant: Păstrăv origine Grecia, novacul e românesc, somonul grecia, carașul Tulcea. Mai scump cu 30% dacă nu mai mult, foarte scump, ce să va zic. Carașul a fost 20 de lei, acum e 30 de lei. 

Un kilogram de file de somon costă 120 de lei, homarul între 200 şi 250 de lei, calcanul 85, iar fileul de şalău 50. De preţuri s-a plâns şi localnicii din Galaţi, uimiţi să vadă cât s-a scumpit scrumbia de Dunăre. Magazinele de pe malul fluviului, de unde este pescuit peştele, vând scrumbia şi cu 65 de lei, faţă de 55-60 anul trecut. 

Vânzătoare pescărie: Scrumbia e regina prămăverii. Astăzi, pentru că e ziua ei, de Florii şi dezlegare la peşte e cea mai căutată. Indiferent care este preţul ei... rămânem fără facturi plătite, tot, tot, tot, ca să mâncăm acest peşte astăzi. 

Mulţi localnici au uitat de scumpiri şi au umplut faleza Dunării, unde a fost Festivalul Scrumbiei. Soarele a învins fumul grătarelor, iar gălăţenii au mâncat la prânz în atmosferă de sărbătoare. 

Plin a fost şi în cherhanalele de pe litoral 

Cei cu nume de flori au făcut demult rezervări ca să îşi invite la masă rudele şi prietenii. Floriile sunt unul dintre puţinele momente în care românii îşi aduc aminte să guste peşte. Mâncăm de trei ori mai puţin decât ceilalţi europeni din Uniune: în medie, opt kilograme pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Preţul la peşte a explodat de sărbători. Românii au făcut "ochii mari" prin pieţe: "Ne tot uităm și dăm ture-ture"