Antena Meniu Search
x

Video Tradiţie în Oltenia: la un an de la căsătorie, mirii merg la biserică să îşi ceară iertare în genunchi pentru ce au greşit

Şi-au promis că vor fi alături la bine şi la rău şi, după primul an de căsnicie, se îmbracă în miri din nou şi îşi cer iertare în faţa preotului pentru tot ce şi-au greşit. Iertarea de Florii sau Spovedania pe Petec Alb este obiceiul păstrat cu sfinţenie într-o comunitate din Oltenia. Tradiţia care umple satul de mirese ar putea intra în patrimoniul cultural imaterial al României. 

de Redactia Observator

la 09.04.2023, 20:40

Vezi și

S-a umplut satul de mirese în Duminica Floriilor. La Izbiceni, în Olt, un obicei impresionant îi aduce la biserică pe cei care s-au căsătorit în urmă cu un an. Se îmbracă din nou în mire şi mireasă şi vin în faţa preotului pentru a-şi cere iertare în genunchi pentru greşelile, cu voie şi cele fără de voie, din primul an de căsnicie. 

Ioana, mireasă roşcată: Tinerii căsătoriţi cu un an înainte îşi îmbracă veşmintele, cele de la nuntă, împreună cu naşi sau fără naşi. Şi trebuie să vină la biserica la care s-au cununat pentru spovedanie şi ulterior pentru împărtăşit. Mă bucur atât de tare că m-am cununat în biserica în care m-am şi botezat. A fost ca un vis care a devenit realitate. 

Ioana a copilărit în sat şi a vrut neapărat să păstreze tradiţia. A venit cu soţul de la Sibiu special pentru momentul care le va aduce aminte că iertarea şi iubirea sunt secretele unei vieţi fericite împreună.

Bogdan - mire: Eu nu sunt din zonă. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Cum vi se pare tradiţia asta? Aţi îmbrăţişat-o?

Bogdan - mire: Foarte frumoasa, foarte frumoasă.Aici încă se păstrează tradiţiile şi mi se pare extraordinar. 

Cei doi s-au căsătorit în septembrie şi acum retrăiesc o parte din emoţiile de la cununie. La fel ca atunci, sunt sprijiniţi de părinţii spirituali, îmbrăcați în costum tradițional.

"Iertarea de Florii" sau "Spovedania pe petec alb" este o sărbătoare a întregii comunităţi. 

Săteancă: I-am zis, astăzi vin miresele. Să vadă obiceiul, până acum nu a văzut şi era foarte curioasă. Deci eu sunt provenită în Izbiceni, dar ştiu de la soacra mea, şi eu la timpul meu am venit.

Valeru Ciurea documentează de două decenii tradiţia Iertării de Florii şi vrea să o păstreze vie: speră ca la un moment dat să o includă în patrimoniul cultural imaterial al României.

Valeru Ciurea, consultant artă și tradiții: Am fost în fiecare an aici prezent. Au fost două perechi, au fost trei perechi, au fost 10 perechi, au fost 20 de perechi. Şi anul acesta ar trebui să fie mai multe. Obiceiul nu s-a pierdut şi este foarte bine. Este prima slujbă de iertare după cununie, iar tinerii vin să fie absolviţi de păcatele de care se presupune, aşa cum spune şi la Biblie, cu voia sau fără voia lor le-ar fi făcut în perioada de la căsătorie până acum. 

Preot: E un eveniment care ar trebui să fie extrem de important în viaţa dvs. 

După ce se spovedesc pe un petic alb, tinerii se împărtăşesc, primesc sfaturi de la preot şi apoi pornesc spre casă. Mai împăcaţi. 

Cuplu: E foarte frumos. Simt ceva curat, simt ceva frumos în sufletul meu. Ne simţim mai uşori, mai curaţi, mai liberi. 

Tot azi, cer iertare și părinților. Apoi, se așează cu toții la masa de sărbătoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Tradiţie în Oltenia: la un an de la căsătorie, mirii merg la biserică să îşi ceară iertare în genunchi pentru ce au greşit