Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Preţul petrolului european a depăşit 90 de dolari barilul, pentru prima dată în 2023. Ce urmăresc ruşii şi saudiţii şi care sunt temerile

Prețul petrolului european Brent a depășit 90 de dolari barilul, pentru prima dată în acest an. Rusia și Arabia Saudită au anunțat marţi extinderea perioadei de reducere a producţiei şi exporturilor de petrol până la finalul anului. Investitorii se aşteptau la o prelungire doar până în octombrie, nu la una de 3 luni. 

de Redactia Observator

la 06.09.2023 , 10:56

Preţul petrolului european a depăşit de 90 de dolari barilul, pentru prima dată în 2023. Ce urmăresc ruşii şi saudiţii Vladimir Putin - Profimedia

Preţul ţiţeiului european Brent a crescut cu 1,32 dolari până la 90,32 dolari pe baril iar cel al ţiţeiului american, West Texas Intermediate (WTI), a crescut cu 1,49 dolari până la 87,04 dolari pe baril. Ţițeiul s-a scumpit cu aproape 10% în ultima săptămână. 

Rusia extinde până la finele anului reducerea exporturilor de petrol

Rusia va prelungi decizia sa voluntară de a reduce exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi (bpd) până la finele anului, "pentru a menţine stabilitatea şi echilibrul" pe piaţa petrolului, a afirmat marţi vicepremierul Alexander Novak.  Al doilea exportator global de petrol şi-a redus producţia şi exporturile împreună cu Arabia Saudită, pe lângă actualele reduceri în aprovizionare decise de grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători mondiali de ţiţei).

Articolul continuă după reclamă

Potrivit Financial Times decizia,care amenință să reaprindă îngrijorările legate de inflație la nivel global, este cea mai recentă încercare a doi dintre cei mai mari producători de petrol din lume de a crește prețurile, deşi o mare parte a lumii se confruntă cu costuri mai mari ale energiei.

Pe acelaşi subiect

Rusia a redus exporturile de petrol cu 500.000 bpd (sau 5% din producţia sa de petrol) în august şi o va diminua cu 300.000 bpd în septembrie. Separat, Arabia Saudită a anunţat că-şi va extinde pentru încă trei luni, până în decembrie, reducerea voluntară a producţiei de petrol cu un milion de barili pe zi, conform agenţiei de presă SPA.

Novak a precizat că reducerile voluntare ale Rusiei vor fi revizuite lunar "pentru a lua în considerare posibilitatea extinderii sau reducerii producţiei, în funcţie de situaţia de pe piaţa mondială". După acest anunţ, cotaţia barilului de de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a urcat peste nivelul de 90 dolari, pentru prima dată din 18 noiembrie 2022.

Ce vor să facă ruşii şi saudiţii

Experţii din industrie se tem că Vladimir Putin ar putea încerca să se folosească de rezervele de petrol pentru a influența alegerile din SUA. Asta după ce o coaliţie formată din G7, Uniunea Europeană şi Australia a stabilit iarna trecută un plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc. 

De atunci Moscova a operat tot mai mult în afara plafonului de preț în contextul în care şi-a mărit accesul la nave de transport maritim non-occidentale. Şi Riadul încearcă să mențină țițeiul Brent cât mai aproape de 100 de dolari pe baril, potrivit analiştilor de la Bloomberg.  Unii analişti se aşteaptă ca ţiţeiul Brent să ajungă la 95 de dolari pe baril până la sfârşitul anului şi prognozează un deficit pe piaţă în ultimul trimestru al anului. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Preţul petrolului european a depăşit 90 de dolari barilul, pentru prima dată în 2023. Ce urmăresc ruşii şi saudiţii şi care sunt temerile