Antena Meniu Search
x

Rusia a redesenat harta comerțului mondial cu petrol. Unde ajunge 80% din ţiţeiul Moscovei şi cine îl revinde în Europa

Rusia a furat de la aliații energetici cota de piață la petrolul vândut în Asia, titrează publicaţia economică Bloomberg. În timp ce exporturile de petrol ale Moscovei au crescut la cel mai ridicat nivel de când trupele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, cele ale producătorilor din Orientul Mijlociu şi din Vestul Africii către India şi China au scăzut în ultimul an. India este acuzată de UE că revinde petrolul rusesc în Europa. 

de Redactia Observator

la 17.05.2023, 18:19

Exporturile de petrol ale Rusiei au ajuns la cel mai ridicat nivel de la invazia din Ucraina, în ciuda sancţiunilor. India revinde ţiţeiul rusesc
Exporturile de petrol ale Rusiei au ajuns la cel mai ridicat nivel de la invazia din Ucraina, în ciuda sancţiunilor. India revinde ţiţeiul rusesc - Shutterstock

Rusia a găsit clienți pentru petrolul ei în Asia eliminând cota de piață a aliaților săi energetici. I-a înlocuit astfel pe clienţii europeni care au impus sancțiuni Moscovei. Producătorii din alianța OPEC+, din Africa de Vest şi Orientul Mijlociu, au fost afectaţi de decizia Indiei și a Chinei - cele mai mari piețe din Asia - de a cumpără tot mai mult țiței rusesc, mai ieftin. Rusia a redesenat harta comerțului mondial cu petrol care ar putea rămâne aşa în anii următori, scrie Bloomberg.

Exporturile de petrol ale Rusiei au ajuns la cel mai ridicat nivel de la invazia din Ucraina

"Sunt motive serioase ca producătorii din Orientul Mijlociu să fie îngrijorați cu privire la pierderea cotei de piață din China și India în fața Rusiei. Nu pare că schimbarea fluxurilor comerciale va lua sfârşit", a declarat Vandana Hari, expert în pieţele energetice.

Prețul ţiţeiului Ural, principalul export al Rusiei, a scăzut anul trecut după ce Europa a evitat achizițiile în urma invaziei ruse în Ucraina. Puterile din Asia au ocupat locul lăsat gol de Europa şi au contribuit la creşterea exporturilor maritime de țiței rusesc care au ajuns la un record post-invazie în ultimele săptămâni. India s-a bazat în trecut pe țări precum Irak, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite pentru a furniza cea mai mare parte a importurilor sale de țiței. 

Pe acelaşi subiect

Din ianuarie 2022 - cu o lună înainte ca Rusia să invadeze Ucraina - importurile de petrol ale Indiei din Orientul Mijlociu au scăzut cu 35%, până la aproximativ 1,9 milioane de barili pe zi în aprilie, arată datele Vortexa. Transporturile din Africa de Vest au scăzut cu același procent, la 228.000 de barili pe zi.

Între timp, India a importat în aprilie o cantitate record de 1,9 milioane de barili de țiței rusesc pe zi, comparativ cu doar 65.000 pe zi în ianuarie anul trecut. Rusia concurează acum cu Orientul Mijlociu ca furnizor de top al Indiei.  "Acest lucru va dura atâta timp cât prețul rusesc este scăzut. Era o cerere mică pentru ţiţeiul Ural în India înainte de războiul Rusiei în Ucrainei", a explicat R. Ramachandran, fost director de rafinării la Bharat Petroleum Corp.

Cu cât vinde Rusia petrolul în India

Prețul ţiţeiului rusesc Ural livrat în India - inclusiv costurile de transport - a fost cu aproape 12 dolari pe baril mai ieftin decât valoarea de referință înregistrată pe 15 mai de petrolul european Brent, potrivit datelor de la Argus Media. Acest discount s-a redus cu aproximativ 5 dolari în ultimele două luni. Miercuri, preţul ţiţeiului Brent, petrolul de referință pe piața europeană și globală a fost de 74,75 dolari pe baril. 

China a continuat să importe un flux constant de petrol din Orientul Mijlociu, livrările chiar au crescut ușor din ianuarie 2022, potrivit datelor Vortexa. Cu toate acestea, cea mai mare economie din Asia și-a redus importul de țiței din Africa de Vest cu peste 40%. Livrările au scăzut în aprilie la 730.000 de barili pe zi de la 1,3 milioane la începutul lui 2022. Angola rămâne de departe cel mai mare furnizor din regiune.

În același timp, importurile de țiței rusesc au crescut în China cu 80%, până la aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi, de la începutul anului 2022. Membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor nu sunt singurii pentru care cota de piaţă din Asia a scăzut. 

Au scăzut exporturile SUA către India și exporturile europene către China - care includ petrol din Marea Nordului. Cu toate acestea, India și China se bazau în mod obișnuit pe Orientul Mijlociu și Africa de Vest, unde se află marii producători OPEC+, pentru cea mai mare parte a aprovizionării cu țiței.

Un surplus de cel puțin 35 de milioane de barili de petrol nigerian care urmează să fie încărcat până la sfârșitul lunii viitoare a rămas până acum nevândut, din cauza lipsei de clienţi din Asia, potrivit traderilor. Milioane de barili de țiței din Africa de Vest au fost depozitaţi în unități comerciale aflate în hub-ul Saldanha Bay din Africa de Sud, deoarece Asia cumpără petrol rusesc, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Aproape 80% din exporturile Rusiei de țiței ajung în China și India

Rusia a exportat mai mult petrol în aprilie decât în ​​orice altă lună de la invadarea Ucrainei anul trecut, aproape 80% din transporturile de țiței au ajuns în China și India, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, citată de Financial Times. Creșterea exportului de petrol reflectă succesul Moscovei în a găsi atât noi cumpărători pentru ţiţeiul său, cât și noi nave după ce accesul Rusiei la transportul maritim occidental a fost restricționat.

De când Occidentul a amenințat pentru prima dată Rusia cu sancțiuni anul trecut, Moscova a colaborat cu un număr tot mai mare de companii de transport mai puțin cunoscute și cu proprietari de tancuri petroliere pentru a dezvolta noi sisteme de transportare a petrolului. "Rusia nu pare să aibă multe probleme în a găsi cumpărători pentru țițeiul și produsele sale petroliere", a declarat marți AIE într-un raport lunar privind petrolul.

În prezent UE discută cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei. De atunci, Bruxelles a sancționat 1.473 de indivizi ruși și 207 de entități și a înghețat active rusești de 21,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, aceste măsuri au fost concepute pentru a permite petrolului rusesc să continue să curgă către țări din afara UE.

Rezultatul a fost una dintre cele mai mari schimbări de flux comercial: Moscova a redirecționat milioane de barili pe zi de petrol din Europa în Asia în ultimele 12 luni. În ciuda faptului că acum exportă mai mult de petrol decât în ​​aprilie 2022, veniturile lunare din ţiţei ale Rusiei au fost cu 27% mai mici decât anul trecut, potrivit estimărilor AIE, parțial din cauza prețurilor globale la energie mai mici. Prețul petrolului s-a apropiat de un maxim istoric de 147 de dolari pe baril în martie 2022.

De asemenea, petrolul rusesc s-a tranzacționat la un preţ redus față de valorile de referință la nivel mondial, din cauza plafonului impus de G7 exporturilor de petrol și produse petroliere rafinate în decembrie și februarie. Cu toate acestea, această reducere a început să scadă, potrivit AIE, deoarece Rusia are acces tot mai mare la nave şi tancuri de transport maritim non-occidental, capabile să opereze în afara plafonului de preț.

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol au fost în aprilie de 15 miliarde de dolari, în creștere față de 13,3 miliarde de dolari în martie, potrivit estimărilor AIE. În total, Rusia a livrat 5,2 milioane barili/zi de țiței în aprilie, inclusiv 2,1 milioane barili/zi către China și 2 milioane barili/zi către India. Exporturile totale de produse petroliere rafinate au fost de 3 milioane de barili/zi.

Importurile din Rusia au satisfăcut o cerere de petrol în creștere în China, care a atins un maxim istoric de 16 milioane barili/zi în martie, potrivit AIE. "Redresarea cererii din China continuă să depășească așteptările", transmite AIE. Ca răspuns, AIE și-a majorat prognoza pentru creșterea cererii globale de petrol în 2023 la 2,2 milioane barili/zi, adăugând că Beijingul va reprezenta aproape 60% din creștere.

Scăderea prețului petrolului la nivel mondial în aprilie și începutul lunii mai, când țițeiul Brent, referința globală, a scăzut cu aproape 16 dolari pe baril în doar două săptămâni, a fost în "contrast puternic" cu piața mai strânsă așteptată în a doua jumătate a anului, potrivit AIE. 

India revinde petrolul rusesc în Europa

India care a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc de când Moscova a invadat Ucraina, trimite o mare parte din acesta înapoi în Europa sub formă de combustibil rafinat.  Într-un articol publicat marţi de Financial Times, şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că UE ar trebui să ia măsuri drastice împotriva Indiei, întrucât revinde petrol rusesc în Europa. Borrell a avertizat că această practică "este cu siguranţă o eludare a sancţiunilor, iar statele membre trebuie să ia măsuri".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Rusia a redesenat harta comerțului mondial cu petrol. Unde ajunge 80% din ţiţeiul Moscovei şi cine îl revinde în Europa