Antena Meniu Search
x

Video Când vor resimţi românii cel mai dur creşterea preţurilor la alimente. Scumpiri de 20 - 25% la apa îmbuteliată

Lista scumpirilor pare nesfârşită. La rând a ajuns acum şi apa îmbuteliată. Producătorii dau vina pe creşterile de preţuri de la energie electrică, ambalaje şi combustibili şi spun că n-au de ales decât să scumpească şi ei, ca să nu iasă în pierdere. De altfel, cele mai multe dintre alimentelele de bază, nelipsite din coşul zilnic de cumpărături, ne costă mai mult acum.

de Redactia Observator

la 18.09.2021, 20:19

Vezi și

În pieţe şi-n supermarketuri preţurile se schimbă de la o lună la alta. "Am cumpărat cartofi, am cumpărat ardei, ceapă. Sunt scumpe, foarte scumpe, nu știu ce o să facem la anul cu gazele, cu lumina", spune o femeie.

Dacă luna trecută un kilogram de roşii se vindea cu 5 lei, acum costă 7 lei. Şi vinetele sunt mai scumpe cu doi lei. Un kilogram de ardei kapia are un leu în plus. Iar castraveţii se vând acum cu 4 lei şi 50 de bani kilogramul. "Se simte o uşoară creştere dar asta e mecanismul pieţei. Cerere și ofertă,

ne uităm, căutam ofertele cele mai bune de pe piaţă", mărturiseşte o altă persoană.

Avertismentul specialiştilor

Pe acelaşi subiect

"Probabil la iarnă vom vedea cât de dureroasă este situaţia. Vor fi afectate acele persoane cu venituri mici. Cei care, în mod real, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, cei care primesc doar pensia din sistemul public de stat, unde pensiile sunt foarte mici sau chiar cei care n-au mai avut majorări salariale în ultimii ani", a declarat Adrian Benţa, economist.

Pe lângă toate, se scumpeşte chiar şi apa îmbuteliată. O parte dintre producătorii de apă de izvor anunţă scumpiri la raft de 20 - 25%. Dau vina pe creşterile de preţuri din alte zone. "Creșterea preţului la energie electrică se asociază cu creşterea preţului la ambalaje, care a avut o medie la 50% și transportul. Combustibilul s-a scumpit cu 20% la pompă", a spus George Ristea, presedinte APRIA.

Cât consumă românii anual

"Atunci când crește prețul unei materii prime, cum e electricitatea, în anumită măsura se va vedea în prețul final al produselor", a declarat  Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei  Românii consumă anual în jur de 800 de milioane de litri de apă de izvor îmbuteliată şi aproape două miliarde de litri de apă minerală. 

"Poate nu vor creşte chiar așa mult prețul. Fără apă nu se poate trăi. Și cum e apa la chiuvetă, nu se poate bea, deci trebuie sa bei apa cumpărată", este de părere o altă persoană.

Situaţia nu e mai bună nici la combustibili. Benzina standard a sărit de şase lei/litru la multe benzinării, iar cea premium se apropie tot mai mult de şapte lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Când vor resimţi românii cel mai dur creşterea preţurilor la alimente. Scumpiri de 20 - 25% la apa îmbuteliată