Antena Meniu Search
x

Video Preţul unui kilowat-oră nu poate depăşi 1,3 lei indiferent de consumator. Ce trebuie să facă cei care au în contract tarife mai mari

Epopeea ordonanţei de urgenţă pe energie a ajuns la sfârşit! Liderii coaliţiei au stabilit că, de la 1 ianuarie, preţul unui kilowat-oră nu poate depăşi 1,3 lei, indiferent de tipul consumatorului. Cei care au în contract tarife mai mari vor fi nevoiţi să încheie unul nou.

de Larisa Bernaschi

la 11.11.2022, 14:38

Vezi și

Larisa Bernaschi, reporter Observator: "Astăzi Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care implementează o semi-reglementare a pieței de energie și care va intra în vigoare de la 1 ianuarie și este valabilă până în anul 2025. Urmează de acum încolo câțiva pași procedurali în Parlament, acolo unde se va decide acel preț maximal de 1,3 lei pe kilowat-oră pentru toți consumatorii, indiferent dacă vorbim despre consumatorii casnici sau non-casnici. Asta în condițiile în care se mențin în continuare acele plafoane  de 68 de bani pentru un consum de până în 100 de kilowați-oră pe lună sau 80 de bani pentru un consmum între 101 și 255 kilowați-oră. Se menține și acea plafonare pentru cei care consumă până în 300 de kilowat-oră. Astfel, până în 255 de kilowați-oră vor plăti un preț de 68 de bani și restul îl vor achita la prețul din contract care, de la 1 ianuarie, nu poate fi mai mare de 1,3 lei pe kilowat-oră. Rămâne de văzut ce alte modificări vor face săptămâna viitoare parlamentarii și asta pentru că luni va avea loc o nouă ședință a coaliției de guvernare și vom vedea dacă vor fi introduse noi excepții."

Ce se întâmplă cu cei care consumă mai mult de 300 kilowați-oră?

Ministrul Energiei a fost întrebat ce se întâmplă, până în ianuarie, când intră în vigoare noile prevederi pe energie, cu acei români care consumă lunar mai mult de 300 de kilowați-oră. Virgil Popescu a răspuns: "Eu aş aştepta modificările în Parlament dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119, au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de bani, mai puţin decât plâtesc cei care consumă până în 255 de kWh".

Popescu a mai adăugat că toate costurile de la nivelul Ministerului Energiei arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depăşit bugetul estimat. "Vorbim în momentul de faţă de plăţi făcute de aproximativ 5 miliarde de lei, s-au vehiculat sume foarte mare şi vorbim de decontări în cursul lunii august", a mai spus ministrul.

"Să lăsăm Parlamentul să îşi spună punctul de vedere, pentru că ordonanţa 119 este în Parlament. Probabil de săptămâna viitoare vor începe discuţiile", a precizat Popescu. Despre perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că, potrivit textului ordonanţei, termenul este 31 martie 2025. 

"Aşa cum la fiecare ordonanţă am spus că vom face evaluări periodice, şi la această ordonanţă vom face evaluări periodice şi dacă va fi cazul, vom face ajustări, aşa cum am făcut pe tot parcursul anului 2022", a subliniat ministrul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Preţul unui kilowat-oră nu poate depăşi 1,3 lei indiferent de consumator. Ce trebuie să facă cei care au în contract tarife mai mari