Antena Meniu Search
x

Cumpărături cu bani puţini în România. Trebuie doar să locuieşti unde trebuie

Harta preţurilor împarte România între lux şi sărăcie! De la un judeţ la altul, alimentele se vând cu sume diferite. Plătim chiar şi triplu pentru acelaşi produs, în funcţie de zona în care locuim

Vezi și

Harta preţurilor împarte România între lux şi sărăcie! De la un judeţ la altul, alimentele se vând cu sume diferite. Plătim chiar şi triplu pentru acelaşi produs, în funcţie de zona în care locuim. De vină ar fi intermediarii, care cumpără direct de la producători şi vând apoi la preţuri nejustificat de mari.

În Judeţul Mehedinţi se vinde, potrivit statisticilor oficiale, cea mai ieftină brânză de oaie din ţară. Costă 15 lei kilogramul, aproape la jumătate faţă de alte judeţe. Cu toate acestea, producătorii se plâng că vânzarea este la pământ.

Daniela Giurconiu, comerciant: "Preţurile sunt bune, dar nu sunt cumpărători. Ce să vă spun? Munca noastră nu-i plătită niciodată. Nu-i putere de cumpărare."

Coşul cu cele mai ieftine alimente din ţară arată cam aşa: cartofi de la Focşani, ceapă verde de la Târgu Jiu, varză din Craiova, morcovi din Ploieşti şi ouă din Giurgiu. La capitolul lactate, cel mai ieftin lapte este la Baia Mare, iar cea mai ieftină brânză din lapte de oaie o cumpărăm din Drobeta Turnu Severin.

La polul opus, există judeţe unde preţurile sunt chiar şi de trei-patru ori mai mari. Cea mai scumpă ceapă verde se vinde în Piteşti. La Suceava găsim cea mai costisitoare varză, la cinci lei kilogramul. Iar morcovii costă aproape cinci lei în Călăraşi. 

La Oradea găsim cei mai scumpi cartofi. Se vând cu peste doi lei kilogramul şi, cu toate acestea, producătorii spun că nu reuşesc să-şi recupereze investiţiile.

Cât despre lactate, cea mai scumpă brânză se vinde la Târgovişte. Cu aproape 27 de lei kilogramul. 

Diferenţe mari sunt şi la carne. În Bucureşti, un kilogram de pulpe de pui costă 18 lei, în timp ce, la Oradea, preţul scade cu 6 lei.

Dragoş Frumosu, Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară: "Se merge pe ideea regiunilor care sunt puţin mai sărace unde preţurile sunt mai mici, iar în zonele unde se câştigă mai bine, preţurile sunt mai mari. Mai pot să apară diferenţe mari de la şmecheri, a treia mână, care cumpără de la producători şi duc în piaţă."

Faţă de anul trecut, cel mai mult s-au scumpit untul, ouăle şi fructele proaspete. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri economice » Cumpărături cu bani puţini în România. Trebuie doar să locuieşti unde trebuie