Antena Meniu Search
x

Video Previziunile analiştilor economici: Din cauza scumpirilor, românii vor cumpăra la suta de grame produsele de sărbători

Crăciun la suta de grame. De asta vor avea parte tot mai mulți români în acest an. Vom cumpăra tobă şi caltaboş la felie, iar brânzeturile şi dulciurile vor fi apariţii rare pe mesele de sărbători. Scumpirile din ultima vreme ne vor face să cumpărăm mai puțin și să cautăm produsele marcă proprie din magazine, spun specialiştii.  

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 30.10.2022, 19:33

Vezi și

Belşugul de pe mesele de Crăciun va fi pentru mulţi o amintire anul acesta.

Clienţi: Lumea renunţă la una, renunţă la alta, ca să aibă de Crăciun. Măcar în ziua de Crăciun. În rest, Dumnezeu cu mila!

- Acum am luat cu 13,9 lei, mâine iau cu 14,9 lei. 

Reporter: Ce faceţi, cumpăraţi mai puţin?

Pe acelaşi subiect

Clienţi: Mai puţin, normal! 

Adrian Negrescu, analist economicVom avea un Crăciun la suta de grame. Vom cumpăra la feliuţă sau la suta de grame produsele speciale de sărbători pentru că, din păcate, nu ne vom permite să cumpărăm mai mult. 

În ultimele luni, alimentele s-au scumpit şi cu 50%. Aşa că ne-am schimbat obiceiurile de a cumpăra şi am devenit mai cumpătaţi.

Marian Grasu, comerciant: Vânzările s-au înjumătăţit. Omul nu-şi mai permite să cumpere 3 kg de carne, cumpără un kg jumătate. Avem fleica la 22 de lei, pulpa de porc fără os la 23, coteltul la 25, ceafa fără os 32. 

Comerciant: Kilogramul de cârnaţi afumaţi - 43 de lei. Slăninuţa de casă, 30 de lei kg, slăninuţa cu usturoi 42 de lei. Toba de porc 34 de lei. 

Sărbători la suta de grame

Şi până la Crăciun ar mai fi loc de scumpiri. 

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Preţul la carnea de porc a crescut va creşte în continuare, pentru că suntem dependenţi de importuri. Importăm 80, aproape 85% din necesar, atât pentru consum, cât şi pentru industrie, pentru preparate. 

Preţul la carnea de porc va creşte cu cel puţin 25% şi la fel se va întâmpla şi cu lactatele. Cozonacul va costa şi el mai mult, chiar şi cu 50%. 

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Plecând de la apă şi terminând cu dulciuri, cu băuturi care pot însemna vinuri, şampanii spumante, preţul tuturor produselor va creşte, pentru că vorbim de influenţa energiei şi combustibilului absolut în toată industria. Masa de Crăciun sau masa de revelion eu cred că va fi, ca şi valoare, dublu, faţă de ce a fost anul trecut. 

Adrian Negrescu, analist economic: Pentru mulţi dintre români, vizita la supermarket, la hypermarket, în perioada sărbătorilor, va fi ca la muzeu. Vor admira produsele, dar nu şi le vor putea permite.

Din cauza inflaţiei, unu din trei români spune că va cumpăra din supermarketuri produse marcă proprie faţă de doar unu din şase europeni. Motivul? Au preţuri mai mici cu până la 30% faţă de brandurile consacrate. Comisia Națională de Prognoză se așteaptă ca în decembrie inflația să rămână peste 15%. Abia din vara anului viitor ar putea coborî sub 13%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Previziunile analiştilor economici: Din cauza scumpirilor, românii vor cumpăra la suta de grame produsele de sărbători