Prima Casă 2019. Decizia luată de Ministerul Finanţelor privind condiţiile din program
Veste bună pentru mii de români care vor să-şi ia o locuinţă. Prima Casă 2019 rămâne la fel, după ce oficialii au luat în calcul să transforme programul într-unul social. Şi se mai pregăteşte ceva: autorităţile iau în calcul eliminarea ROBOR.
Veste bună pentru mii de români care vor să-şi ia o locuinţă. Prima Casă 2019 rămâne la fel, după ce oficialii au luat în calcul să transforme programul într-unul social. Şi se mai pregăteşte ceva: autorităţile iau în calcul eliminarea ROBOR. Asta ar putea duce la recalcularea şi modificarea milioanelor de contracte de credit.
Sunt mii de români care răsuflă uşuraţi. Au dat deja avans la case şi se temeau că vor pierde banii dacă programul statului se modifica. Unul dintre ei e Stelian Popa.
2.500 de euro, eram in riscul de a pierde acest avans. Aveam 34 de ani, o sa fac 35, in momentul cand e gata imobilul. Venitul, aveam peste 3.000 de lei, cat vorbise ca o sa modifice, explică tânărul.
Ministrul de Finanţe anunţase în repetate rânduri că vrea să facă din prima casă un program social de care să beneficieze doar tinerii până în 35 de ani şi care câştigă mai puţin de 3.000 de lei lunar.
- Iancu Guda explică de ce românii rămân fără economii, iar cheltuielile neprevăzute îi prind cu bugetul pe 0
- Iancu Guda dezvăluie cele două metode prin care putem micşora până la jumătate dobânda unui credit ipotecar
- Cum e mai bine să rambursezi un credit ipotecar: rate egale sau descrescătoare?
- "E mai convenabil". Cum poţi vizita orice colț al lumii. Ozana vrea să plece în Mauritius şi Cipru, chiar dacă...
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice: O discuţie tot de la BNR rezultată, şi era să mă las păcălit de chestia asta. Adică nu se schimbă nimic, nu este prima casă socială, este prima casă.
Concret, condiţiile rămân la fel. Cine vrea să acceze Prima Casă va trebui să plătească un avans de 5%, un comision anual la Fondul de Garantare. Nu sunt restricţii de vârstă şi nici de venit.
Deocamdată, programul e într-un impas. Băncile încă nu au primit bani de stat pentru că bugetul e blocat.
Eugen Teorodovici, ministrul Finanţelor: Şi programul Prima Casă este afectat pentru că toate se leagă. Noi putem cheltui în limita a 1/12 din bugetul anului anterior, dar undeva este o limită.
Dacă în primii ani fondurile se epuizau în câteva zile, anul trecut cererea a scăzut. S-au acordat doar 27.000 de credite faţă de 34.000 în 2017. Potrivit finzoom.ro, și mediul de creditare s-a schimbat.
IRINA CHIȚU, analist financiar: Băncile au venit cu produse asemanatoare, costurile in momentul acesta la creditele ipotecare sunt asemantoare cu costurile la Prima Casă.
Din 2009, de când a fost lansat programul, 260.000 de români şi-au luat un credit Prima Casă.
Şi dobânzile creditelor în lei s-ar putea schimba. Guvernul ar putea renunţa la taxarea băncilor pentru un ROBOR peste 2% si ar putea shimba modul in care se calculeaya acest indice. Anul trecut, bulgarii au renunţat la Sofibor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰