Antena Meniu Search
x

Video Prima rectificare bugetară taie banii de investiţii. Ministrul Finanţelor se declară "trist"

Au împărţit trei lei la 20 de ministere. Guvernul a luat dintr-un buzunar şi a mutat în altul pentru rectificarea bugetară. Bugetul a fost peticit cum s-a putut: cei mai mulţi bani s-au luat bani de la agricultură, deşi agricultorii se plâng că au ajuns în pragul dezastrului. Iar de la transporturi s-au tăiat fondurile pentru investiţii.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 26.11.2021, 20:30

Vezi și

Cu o mână a luat, cu alta a dat. Executivul a împărţit banii ministerelor. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Din sacul cu bani al României au fost luaţi de la Agricultură peste 2.31 miliarde lei şi de la Transporturi, peste 757 de milioane de lei. Şi Energia pierde bani, la fel si Ministerul Economiei şi Apărarea. Agricultura pierde bani necheltuiţi, la fel şi Ministerul Transporturilor. deşi banii fuseseră ceruţi pentru investiţii. 

Ministrul Finanţelor a venit cu explicaţii

Adrian Căciu, ministrul Finanţelor: Rectificarea ne arată nişte carenţe pentru că ajungem în ultima lună să alocăm bani de pensii şi salarii. Este trist că luăm bani de la Investiţii

Pe acelaşi subiect

Adrian Negrescu, analist: Şantierele de lucru din România stagnează. Fermierii români vor da faliment şi vom deveni dependenţi de importurile de produse alimentare, fermierii români nu au primit nici acum subvenţiile.

Dezastrul se vede cel mai bine la firul ierbii. 

Mircea Chipăilă, agricultor: O să trebuiască să mergem iar la minister, iar să negociem şi să ne asculte oamenii ăştia. Să facă dezvoltare. A luat de la ce spuneţi dumneavoastră, i-a dus în partea cealaltă şi gata, i-am rezolvat şi pe ăştia. 

Adrian Căciu, ministrul Finanţelor: Îmi pare rău ca a trebuit să iau fonduri de la Transporturi şi Agricultură 

Adrian Negrescu, analist: În loc să strângem cureaua, să fim mai atenţi cu cheltuielile publice. cu ce bani alocăm pentru diverse investiţii care nu au legatură cu realitatea economică, noi cheltuim din ce în ce mai mult. 

Cum s-au împărţit banii

Bianca Iacob, reporter Observator: De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor primeşte cei mai mulţi bani. Peste 5 miliarde de lei. O parte din bani se vor duce la CEC Bank, unde statul deţine acţiuni pentru recapitalizare. Şi Sănatatea primeşte aproape 2.5 miliarde de lei în contextul crizei sanitare şi scandalul pensiilor este tranşat, banii pentru pensii sunt alocaţi, 2,2 miliarde de lei. 

Marius BudăiI, ministrul Muncii: O parte din pensii deja s-au plătit. La 1 dec cei din Poşta Română şi băncile vor începe să distribuie banii şi cu această rectificare închidem tot anul.

Adrian Căciu, ministrul Finanţelor: 95% din bani erau acolo. Nu a fost o chestiune apocaliptică, nu erau puse în pericol pensiile din primele zile.

Banii au adus şi primele tensiuni pe noua scenă politică. Florin Cîţu, fostul premier, a cerut înainte de şedinţa de guvern să vadă şi coaliţia de guvernare draftul actului normativ cu rectificarea bugetară. 

Florin Cîţu: E normal să avem o discuţie în coaliţie înainte de a aproba rectificarea bugetară. Nu a spus nimeni că sunt nemulţumit.

Până la final de an, Guvernul trebuie să facă bugetul pentru 2022. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Prima rectificare bugetară taie banii de investiţii. Ministrul Finanţelor se declară "trist"