Antena Meniu Search
x

Video Primăria vrea să facă 100.000 de locuri de parcare în centrul Capitalei. Soluția găsită pentru a nu plăti 1,5 miliarde de euro

Nicuşor Dan promite 100.000 de noi locuri de parcare în centrul Bucureştiului, în următorii doi ani. Unde le va face? Este greu de spus în condiţiile în care ar fi nevoie de un teren imens şi de miliarde de euro. Surse Observator spun că primarul are de gând să aleagă varianta mai simplă. Le va face pe toate pe prima bandă a arterelor de circulaţie, adică acolo unde oricum se parchează şi acum, doar că nu va mai fi gratis. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 29.07.2022, 21:49

Vezi și

Cele 100.000 de locuri publice de parcare ar urma să fie construite toate în centrul Capitalei. "Niciodată 100.000 în centru", crede un bucureştean. "În centru aici nu are nicio şansă să le facă, n-ai unde", spune un altul. "Mă întreb unde?", adaugă o femeie. Unde şi cu ce bani. 

Soluția Primăriei pentru a nu plăti 1,5 miliarde de euro

"Un loc de parcare are în jur de 10 mp. Pentru a construi 100.000 locuri de parcare, ar fi nevoie de un teren de 1 milion de mp, adica de 13 ori suprafaţa Casei Poporului. Şi cum primarul general vrea să le construiască pe toate în centrul Capitalei, unde metrul pătrat costă în medie 4.000 de euro, asta ar însemna costuri de 4 miliarde de euro. Adică bugetul Capitalei pe 3 ani", spune Andreea Milea, reporter Observator. "Echivalentul întregului centru al Bucureştiului, în condiţiile în care nu am avea blocuri", a precizat Marius Pavel, consilier general PMB.

Pe lângă lipsa terenului, primăria nu are nici bani pentru o parcare etajată. "15.000 - 25.000 euro minim pentru un loc de parcare", estimează Marian Ivan, reprezentant OPTAR - Organizaţia pentru Promovarea Transportului. Aşa că, la cel mai mic preţ, municipalitatea ar avea de plătit un miliard şi jumătate de euro. Sumă pe care nu o are. Tocmai de aceea, potrivit surselor Observator, edilul va alege să traseze cu vopsea albastră locuri noi în zonele unde deja se parchează, adică pe prima bandă de circulaţie a bulevardelor şi străzilor din centru. 

Pe acelaşi subiect

"Dai un ocol, două până găseşti un loc", mărturiseşte un bărbat. "Este foarte greu să găseşti un loc de parcare", adaugă un alt trecător. În Bucureşti sunt în jur de 12.000 de locuri de parcare publice. Tarifele variază între 2,5 lei ora la periferia oraşului şi 10 lei ora, în centru. Mulţi însă nu plătesc. Municipalitatea ameninţă că, de luna viitoare, şoferii care nu achită taxa de parcare vor primi 200 de lei amendă. Pe lângă sancţiune, vor fi blocate maşinile. 

Amenzi pentru şoferii care nu achită taxa de parcare

"În cazul în care maşina intră în parcare şi nu şi-a achitat, se va bloca roata şi se va da amendă. Deocamdată noi am dat anunţuri să angajăm pentru blocatori de roţi, dar am înţeles că nu au găsit persoane", spune un angajat, filmat cu camera ascunsă. "Actualul plan este de un absurd fantastic. Scrie că se va bloca roata sau parbrizul, maşina va rămâne imobilizată acolo. Nu face decât să reducă numărul de locuri de parcare disponibile", crede Marian Ivan, OPTAR.

Ca să îi încurajeze să plătească taxa de parcare, de luna viitoare, primăria le oferă bucureştenilor posibilitatea să plătească lunar un abonament de 210 lei cu care vor avea acces în toate parcările publice din Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Primăria vrea să facă 100.000 de locuri de parcare în centrul Capitalei. Soluția găsită pentru a nu plăti 1,5 miliarde de euro