Economic

Primul job? Învață să-ți planifici banii cu maximă eficiență

De Redactia Observator. Publicat pe 30.06.2020 la 17:10 Actualizat pe 30.06.2020 la 17:31

Primii bani câștigați sunt o victorie personală. Sunt dovada că poți sta pe propriile tale picioare și că te întreții singur. Momentul în care primești bani pentru munca ta este, cu siguranță, unul care trebuie sărbătorit, dar, după petrecerea dată în cinstea primului salariu, ia în calcul toate aceste sfaturi care te vor ajuta să-ți planifici cu maximă eficiență finanțele:

Primul job? Învață să-ți planifici banii cu maximă eficiență

Primul job? Învață să-ți planifici banii cu maximă eficiență

pixabay.com

  • Calculatorul de salariu, un instrument util
  • Economisirea, esențială pentru un viitor cât mai sigur

Verifică dacă suma primită și contribuțiile sunt cele corecte

În funcție de studii, de locul de muncă, care poate presupune unele sporuri pentru toxicitate sau risc, valoarea exacta a salariului net și a celui brut, taxele și impozitele pe care le plătești și sumele care sunt virate, de angajator, către diferite asigurări sociale sunt detalii pe care trebuie să le cunoști.

Este vorba despre banii tăi și de poziția ta de cetățean contribuabil, cu toate drepturile și obligațiile care decurg de aici. Pentru ajutor, poți să folosești sistemul calculator salariu, care te poate face să înțelegi mai bine mecanismul care există între banii munciți pe hârtie și banii pe care îi vei primi, taxele plătite și valoarea corectă a acestora.

Echilibru între venituri și cheltuieli

Asperitățile vieții, la început de drum sunt inevitabile. Partea bună este că, dacă ești atent și faci un raport bun între venituri și cheltuieli, perioada este relativ scurtă. Primul pas este acela de a învăța să păstrezi mereu o evidență a cheltuielilor. În felul acesta, vei știi cât îți poți permite să cheltui, după ce îți achiți obligațiile (chirie, facturi). Se spune că, în primii 2-4 ani de muncă, trebuie să accepți limitările impuse de un venit mai mic. Dar, în compensație, vin tinerețea și entuziasmul. Nu ai nevoie de cameră la hotel de patru stele, o vacanță poate să fie mai mult decât perfectă și la cort; nu ai nevoie de ultimul model de mașină 4X4, te poți mulțumi și cu un scuter; iar cea mai bună soluție de locuit este un apartament închiriat împreună cu un coleg.

Există o regulă care face parte din educația financiară de bază. Se numește regula 50/20/30, unde 50 reprezintă procentul din venituri alocat pentru cheltuielile de necesitate absolută, care nu pot fi amânate (hrană, casă, transport), 20 este procentul banilor pe care ar fi ideal să-i pui deoparte, lunar, iar 30, procentul cheltuielilor pentru lucruri neesențiale, care trebuie să varieze lunar. De exemplu, luna asta îți cumperi haine, iar luna viitoare pleci într-o excursie.

Pune bani deoparte

Este o lecție pe care trebuie să o înveți și să o respecți încă de la primul salariu (sau măcar de la al doilea), pentru că doar în felul acesta vei putea progresa. Nu este nevoie să pui deoparte sume mari, dar trebuie să o faci constant. Doar așa o să poți, în câțiva ani, să depui avansul pentru o casă sau o mașină. Trebuie să înveți să-ți impui restricții și să înțelegi că fiecare etapă a vieții este, în esență, o balanță între ceea ce se poate și ceea ce nu se poate încă, dar se va putea mai târziu.

Cele mai bune și mai eficiente strategii financiare recomandă ca circa 20% din venit să fie pus deoparte. Iar cea mai bună cale de a economisi, în primii 2-4 ani de activitate este de a avea un cont de economii în care să virezi o sumă stabilită automat, lună de lună.

Stabilește-ți obiective pe termen lung

Este foarte util să-ți stabilești obiective pe termen lung, pentru că, în felul acesta, posibilitatea de a le realiza crește considerabil. Ceea ce vrei să fii peste zece ani trebuie să se reflecte în planul tău financiar pe termen lung. Elementul esențial în poveste este entuziasmul tinereții. În primii doi ani de salariat poți începe o mică afacere, poți lua primul credit, poți pune în mișcare un plan care să-ți aducă profit de pe urma ideilor, a muncii și a pregătirii tale.

Oamenii care la 40-45 de ani sunt cu toți sacii în căruță, adică au casă, familie și un trai mulțumitor așa au făcut.

Intruiește-te permanent

Unele profesii obligă la o permanentă instruire, dar, chiar dacă nu este cazul celei pe care-ai ales-o, nu renunța la a investi timp și bani în pregătirea ta. Aceasta este calea care te poate duce, treptat, la joburi din ce în ce mai bine plătite și la stabilitatea financiară la care visează orice om care a primit primul lui salariu.

Succesul într-o profesie - indiferent care este aceasta - vine numai dacă vei fi mereu acolo unde este nevoie de tine, vei știi exact ce trebuie să faci, până în momentul în care devii indispensabil. În momentul acela, se poate spune că ai o carieră și că perspectivele sunt mai mult decât bune.

Este important de adăugat că banii pentru educație trebuie incluși în categoria cheltuielilor esențiale.

Caută continuu un job mai bun

Stabilitatea la un loc de muncă este un detaliu important, dar la fel de important este ca în primii tăi ani de activitate să fii mereu în căutarea unui loc mai bun. Vremurile în care oamenii ieșeau la pensie din locul în care primeau primul salariu au apus de multă vreme. A căuta un loc de muncă mai bun nu este un afront pentru cel care te plătește în prezent, ci este o dovadă de respect față de tine. Această căutare este cea care te ține atent, te motivează și te face să-ți dorești să progresezi.

Se spune că primii zece ani după primul salariu sunt cei mai frumoși, dar și cei mai grei. Este o perioadă de muncă intensă, care vine la pachet cu imensa satisfacție pe care o aduc reușita și capacitatea de a evolua prin propriile puteri. Este etapa din viață când te bucuri mai mult ca niciodată de fiecare moment al evoluției tale sociale și profesionale și, în consecință, trebuie să gândești cu maximă atenție fiecare decizie și fiecare pas.

În articolul

Primul job? Învață să-ți planifici banii cu maximă eficiență

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Orban se întâlnește cu ministrul Sănătății și a cerut videoconferință cu toți directorii DSPpe observatornews.ro
Lupul şi liliacul mediteranean lasă fără apă potabilă două sate din Gorj: "Am 80 de ani. Dar eu nu am văzut un lup aici"pe observatornews.ro
O nouă țară europeană intră, din nou, în carantină! Peste 300.000 de oameni sunt afectați. În Italia se pregătesc restricții noipe a1.ro
🔥🔥🔥 Atenție, conținut nerecomandat cardiacilor! Daniela Crudu şi sora ei, show incendiar la plajă | VIDEOpe a1.ro
Familii disperate la Spitalul de Urgență Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“pe spynews.ro
Caz șocant la malul mării. Cadavrele a doi tineri au fost găsite într-o valiză. Cine sunt victimele și ce vârstă aveaupe spynews.ro
Profesoara care si-a abuzat elevul de 13 ani, a făcut închisoare şi s-a căsătorit cu el când a fost eliberată, a murit la vârsta de 58 de anipe antenasport.ro
Un nou focar de coronavirus, după o petrecere într-un club de noapte, aproape de graniţa cu România. Au apărut zeci de cazuripe antenasport.ro
Insula Iubirii | Sezonul 1pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Dana Budeanu șochează din nou: Cine sunt, de fapt, "amețitele" despre care vorbește în clipurile salepe antena3.ro
Surpriză! Cine ar fi iubita lui Florin Cîțu și unde lucreazăpe antena3.ro
Care sunt modificarile RCA de la 1 iulie. Ce s-a schimbat, de fapt, si la ce trebuie sa fii atentpe cars.ro
Cum se distrau românii la mare, pe vremea lui Ceaușescu. Ce făceau pe litoralpe playtech.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro
Ce se întâmplă cu pensiile? Cîțu, anunț importantpe jurnalul.ro