Video Primul oraş din România în care persoanele cu depresie vor primi bani pentru a se trata. Ce condiţii trebuie să respecte
Un început sănătos. Lupta împotriva maladiei secolului începe cu o victorie importantă la Constanţa. Administraţia locală oferă 3.000 de lei celor care vor să-şi trateze depresia. Din păcate, deşi hotărârea e valabilă din luna ianuarie, până acum nu s-a înscris nimeni. Iată condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să beneficieze de acest ajutor.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Tânăr bătut până la inconştienţă cu un ciocan de 8 bărbaţi, în Militari Residence. Atacul a fost surprins de camere
Maria se luptă cu depresia de aproape un deceniu. O tragedie în familie a declanşat boala.
Maria: Tristeţe permanentă, îngrijorare, stări de anxietate aş putea spune. Am ajuns la concluzia că nu pot ieşi decât dacă apelez la ajutor de specialitate.
A mers la psiholog, iar şedinţele de terapie au devenit rutina din fiecare săptămână. Nici n-a mai numărat câţi bani a cheltuit din dorinţa de a fi bine. Mărturiseşte că ajutorul financiar de 3000 de lei i-ar fi prins tare bine la început.
Costin Răsăuțeanu, inițiator proiect: Proiectul are două obiective. Acela de a oferi un sprijin financiar de 3.000 de lei pentru suferinzii de depresie. Dar ne-am dorit să aducem în spaţiul public că este în regulă să mergi la psiholog.
- O femeie de 47 de ani a murit după ce s-a prăbuşit de la etajul 3 al blocului în care locuia. Cunoştinţele ei...
- Reguli de aur pentru un somn liniştit. "Enigma" care îi pune în dificultate şi pe medici
- Depresia, tratată cu ajutorul unui cip implantat în craniu. Cum funcţionează dispozitivul creat de cercetătorii...
Cristina Dincu, psihoterapeut: Încă mai există, din păcate, această prejudecată destul de des întâlnită.
Proiectul a intrat în vigoare din ianuarie, dar nimeni nu s-a înscris până acum
Nevoia în rândul adolescenţilor e şi mai mare.
Elena Stambuli, psiholog şcolar: Este mai mare numărul de adolescenţi care sunt în pragul depresiei sau suferă de o depresie uşoară. O stimă de sine scăzută, faptul că nu mai este interesat de activităţile care îi făceau plăcere înainte.
O dovadă clară că mai avem de luptat cu mentalitatea e şi faptul că, deşi proiectul a intrat în vigoare din ianuarie, nimeni nu s-a înscris până acum. Banii se acordă o singură dată la început şi ar acoperi în jur de 15 ședințe. Pentru accesarea lor trebuie îndeplinite câteva condiţii.
Andreea Filip, reporter Observator: Trebuie să respecte şi câteva cerinţe. În primul rând, să aibă domiciliul în Constanţa pentru că vorbim de bani de la bugetul local. Apoi să aibă un diagnostic din partea unui specialist, iar venitul pe fiecare membru de familie să nu depăşească 5.000 de lei în ultima lună.
Datele oficiale arată că în Constanţa sunt peste 20.000 de persoane care suferă de depresie. La nivel naţional, statisticile au explodat după perioada pandemiei: numărul celor afectaţi a crescut cu 25%. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 40 de milioane de persoane din Uniunea Europeană ar avea depresie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰