Antena Meniu Search
x

Video Primul oraş din România în care persoanele cu depresie vor primi bani pentru a se trata. Ce condiţii trebuie să respecte

Un început sănătos. Lupta împotriva maladiei secolului începe cu o victorie importantă la Constanţa. Administraţia locală oferă 3.000 de lei celor care vor să-şi trateze depresia. Din păcate, deşi hotărârea e valabilă din luna ianuarie, până acum nu s-a înscris nimeni. Iată condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să beneficieze de acest ajutor. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 22.03.2023, 08:11

Vezi și

Maria se luptă cu depresia de aproape un deceniu. O tragedie în familie a declanşat boala.

MariaTristeţe permanentă, îngrijorare, stări de anxietate aş putea spune. Am ajuns la concluzia că nu pot ieşi decât dacă apelez la ajutor de specialitate.

A mers la psiholog, iar şedinţele de terapie au devenit rutina din fiecare săptămână. Nici n-a mai numărat câţi bani a cheltuit din dorinţa de a fi bine. Mărturiseşte că ajutorul financiar de 3000 de lei i-ar fi prins tare bine la început.

Costin Răsăuțeanu, inițiator proiect: Proiectul are două obiective. Acela de a oferi un sprijin financiar de 3.000 de lei pentru suferinzii de depresie. Dar ne-am dorit să aducem în spaţiul public că este în regulă să mergi la psiholog. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Dincu, psihoterapeut: Încă mai există, din păcate, această prejudecată destul de des întâlnită.

Proiectul a intrat în vigoare din ianuarie, dar nimeni nu s-a înscris până acum

Nevoia în rândul adolescenţilor e şi mai mare.

Elena Stambuli, psiholog şcolar: Este mai mare numărul de adolescenţi care sunt în pragul depresiei sau suferă de o depresie uşoară. O stimă de sine scăzută, faptul că nu mai este interesat de activităţile care îi făceau plăcere înainte.

O dovadă clară că mai avem de luptat cu mentalitatea e şi faptul că, deşi proiectul a intrat în vigoare din ianuarie, nimeni nu s-a înscris până acum. Banii se acordă o singură dată la început şi ar acoperi în jur de 15 ședințe. Pentru accesarea lor trebuie îndeplinite câteva condiţii.

Andreea Filip, reporter Observator: Trebuie să respecte şi câteva cerinţe. În primul rând, să aibă domiciliul în Constanţa pentru că vorbim de bani de la bugetul local. Apoi să aibă un diagnostic din partea unui specialist, iar venitul pe fiecare membru de familie să nu depăşească 5.000 de lei în ultima lună. 

Datele oficiale arată că în Constanţa sunt peste 20.000 de persoane care suferă de depresie. La nivel naţional, statisticile au explodat după perioada pandemiei: numărul celor afectaţi a crescut cu 25%. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 40 de milioane de persoane din Uniunea Europeană ar avea depresie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Primul oraş din România în care persoanele cu depresie vor primi bani pentru a se trata. Ce condiţii trebuie să respecte