Antena Meniu Search
x

Procesul de amânare a plății ratelor bancare, din cauza pandemiei de coronavirus, ar putea continua și anul viitor

Veste bună pentru românii care nu reuşesc să ţină pasul cu plata datoriilor. Amânarea plăţii ratelor ar putea continua şi în 2021! La Ministerul de Finanţe sunt luate în calcul mai multe variante în acest sens, dar o decizie finală va fi luată după discuţii cu reprezentanţii băncilor. De la începutul pandemiei, peste 560 de mii de oameni au cerut amânarea plăţii ratelor. Unii pe baza unei ordonanţe date de Guvern, alţii pe oferta băncilor. 

de Redactia Observator

la 08.10.2020, 20:52

Vezi și
  • Sute de mii de români au apelat până acum la posibilitatea de a amâna plata ratelor bancare.

Pandemia a forțat Guvernul să adopte, în aprilie, o ordonanţă de urgenţă pentru cei care nu-şi puteau plăti ratele. Măsura era valabilă până în decembrie 2020, căci nu se ştia că se va prelungi criza. 

Florin Cîţu, ministrul Finanțelor: Este clar că Economia încă nu și-a revenit și s-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilități și atunci trebuie să găsim, tot împreună, soluții pentru perioada de după 1 ianuarie.

Ministrul Finanţelor are mai multe variante de lucru: de la prelungirea programului, până la amânări aplicate punctual, în funcție de situația financiară a clienților. O decizie finală va fi luată după discuţii cu băncile. 

Analiştii economici spun însă că amânarea plăţii presupune şi riscuri. 

Irina Chițu, analist economic: Dacă amânarea se va face în aceleași condiții ca la vechiul moratoriu, atunci românii trebuie să știe că amânarea nu înseamnă iertare. Doar se suspendă plata ratelor, dar se calculează dobânzi și comisioane pe care vor trebui să le plătească după perioada suspendării.

Spre exemplu, cei care şi-au amânat ratele la creditele de nevoi personale au plătit dobândă la dobândă. Un calcul simplu arată că, dacă înainte de păsuire, pentru un credit de 48.400 lei, luat pe o perioadă de cinci ani, cu o dobândă de 9%, rata lunară era puțin peste 1.000 de lei, după cele nouă luni de amânare rata ajunge deja la 1.069 de lei.

În total, 564 de mii oameni au cerut amânarea plăţii ratelor, fie în baza ordonanţei Guvernului, fie pe oferta băncii, potrivit Băncii Naţionale a României. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Procesul de amânare a plății ratelor bancare, din cauza pandemiei de coronavirus, ar putea continua și anul viitor