Antena Meniu Search
x

Video "Produsul de calitate înseamnă sănătate și tradiţie". Cum au ajuns să aibă succes producătorii ecologici din România

Şi românii sunt tot mai orientaţi către puţin şi bun când vine vorba de mâncare. Dau mai mulţi bani, dar aleg tot mai des produse bio, chiar şi dacă trebuie să cumpere mai puţin din fiecare. Până duminică este un festival dedicat produselor bio în Gorj, la Polovragi, iar pastrama de bivoliţă, brânza de burduf sau slănina de mangaliţa, produse curate făcute de români, sunt cele mai gustate.  

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 01.09.2023, 18:11

Vezi și

La deschiderea festivalului, pofticioşii s-au delectat cu o porţie din taurul de 500 de kilograme pus la proţap. A durat o jumătate de zi să se rumenească şi doar o jumătate de oră să se mănânce.

Bărbați: O friptură aşa la rotisor, la proţap. mai merge!

- Cu baiţ. Frumos, rotit, prăjit, dar uşor la rotisor!

O rețetă de succes

Pe acelaşi subiect

Producători din Grecia, Ungaria, Moldova, Polonia, Serbia, Bulgaria, Slovacia şi ţara noastră participă, în acest sfârşit de săptămână, la Festivalul European Bio. Din Ungaria, au fost aduse bunătăţi din mangaliţă, măgăriţă sau bivoliţă.

Producător ungur: Slănină de mangaliţa, care are peste 15 cm lăţime. Este un cârnat de mangaliţa şi de bivoliţă. Este o pastramă de măgar.

Şi la Ibăneşti, în ţara noastră, se scrie o poveste de succes în jurul produselor bio. În 1994 se procesau acolo 50 de litri de lapte. Acum intră în fabrică peste 100 de mii de litri de lapte din care se fac tot soiul de brânzeturi.

Nicu Bumb, producător brânzeturi: Avem şi trei produse certificate ecologic: caşcavalul, smântâna de Ibăneşti, urda de Ibăneşti. Procesăm în jur de 120 de mii de litri de lapte. Tot laptele este lapte românesc. Peste 3000 şi ceva de producători de lapte. 80% e de la ţărani.

Tânăr: Eu până acum am fost cu caşul de capră, dar cred că mă schimb un pic. Trec pe brânză de burduf.

Să fii producător ecologic nu e deloc uşor. Preţul este pe măsură, dar şi românii încep să prindă tot mai mult gustul produselor sănătoase.

Vlad Ceceanu, producător: Produsele BIO au avut întodeauna căutare mai ales pentru oamenii care au copii şi vor să le ofere ce au mai bun.

Alina Nedeluş, producător roşii: Suntem producători de roşii din Cluj şi avem patru varietăţi şi toate acreditate bio. Sunt minunate ca aromă şi gust.

Festivalul se va încheia duminică.

Gheorghe Epure, primar Polovragi: Sâmbătă, la ora 12 va fi gata cel de-al doilea tăuraş la proţap. Duminică, va fi zi liberă, cu mâncăruri tradiţionale.

Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii: Bunicii noştri, străbunii noştri produceau totul bio. Trebuie doar să ne întoarcem la origini, să promovăm aceste produse extraordinare pe care le fac producătorii români.

Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii: Produsul de calitate înseamnă sănătate, înseamnă tradiţie, gastronomie, înseamnă produsul cu care noi am crescut!

Serile se vor încheia cu spectacole de muzică populară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » "Produsul de calitate înseamnă sănătate și tradiţie". Cum au ajuns să aibă succes producătorii ecologici din România