Antena Meniu Search
x

Video Programul Rabla Local. Surpriza unui şofer din Corbeanca atunci când a vrut să îşi dea maşina pentru voucherul de 3.000 de lei

Programul prin care guvernul vrea să elimine hârburile de pe străzi a început cu stângul. Doar 500 de primării s-au înscris în Rabla Local. Probleme au fost şi în oraşele care dau bani în schimbul maşinilor vechi predate. Aplicaţia Fondului de Mediu s-a blocat pentru că au fost prea multe cereri în acelaşi timp.

Alin Stan
de Alin Stan

la 31.07.2023, 21:02

Vezi și

Nu toţi românii care au o maşină mai veche de 15 ani pot să primească voucherul de 3 mii de lei de la stat. Mulţi primari ar fi spus că nu au fondurile necesare ca să suporte 20% din prima de casare. Marian, care stă la Corbeanca şi abia aştepta să scape de maşina pe care o are de două decenii, este unul dintre cei dezamăgiţi. 

Marian: "Ne cere să consultăm lista respectivă. Am consultat lista şi am observat că localitatea mea nu este înscrisă în program. Dacă am putea să aplicăm cu toţii, o să fie bine pentru toată lumea. În momentul de faţă, nu am ce să fac, nu am decât să aştept. Alte opţiuni nu ma avantajează să o dau."

Probleme și la Administrația de Mediu

Altă problemă a fost blocarea site-ului Administraţiei de Mediu, unde se fac înscrierile. La 10 dimineaţa, când s-a dat startul, mii de români au rămas...blocaţi. 

Pe acelaşi subiect

Andra: "Cred că în 2 ore am reuşit. Şi am înscris maşina. În jur de 12:00 am reuţit să o înregistrez. Îmi dădea inclusiv că site-ul este în construcţie." 

Programul Rabla Local a început toamna trecută...cu un rateu. 

Alin Stan, reporter Observator: "Programul Rabla Local a fost demarat în toamna anului trecut, însă nu a funcţionat şi asta pentru că Primarii nu au vrut să contribuie cu 20% din primă. Condiţia este ca cei care îşi duc o maşină la casare şi vor benefica de acel voucher în valoare de 3 mii de lei, nu vor mai putea să-şi cumpere o maşină timp de trei ani cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5."

Nici de data aceasta nu s-au înscris toate primăriile. În Bucureşti, spre exemplu, sectoarele 1 şi 4 nu au vrut participe la această sesiune. Eşecul programului este al nostru, al tuturor, cred ecologiştii.

Poluarea cauzată de mașini, o problemă pentru România

Raul Pop, activist de mediu: "Noi avem o problemă foarte mare în România cu poluarea atmosferică. O mare parte din această poluare, mai ales în zona urbană, provine din trafic care înseamnă pe de-o parte maşini poluante, mai poluante decât ar trebui şi pe de altă parte, căi de rulare insuficient curăţate." 

Laurenţiu Neculaescu, preşedinte AFM: "Sunt undeva la 300.000 de maşini cu o vechime mai mare de 15 ani. Iar noi am alocat pentru acest an un buget acoperitor pentru casarea 100.000 de autovehicule." 

Mircea Feche, ministrul Mediului: "La ora 17:00, tocmai ce aveam voucherul cu număru 12.000 emis, ne-am atins obiectivul. Am avut tot în jurul orei 17:00, primul municipiu din Romania care si-a epuizat bugetul. Este vorba de Municipiul Moinesti din Bacau."

Bucureştenii care au avut norocul să stea în zonele participante au primit ajutor de la funcţionari, dacă nu s-au descurcat să aplice singuri la Rabla Local. 

"În momentul acesta aşteptăm să primim un cod de confirmare fără de care nu putem merge mai departe."

Persoanele fizice pot să se înscrie în Programul "Rabla Local" până pe 31 august sau până se termină bugetul primăriei. Valoarea proiectului este 240 de milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri economice » Programul Rabla Local. Surpriza unui şofer din Corbeanca atunci când a vrut să îşi dea maşina pentru voucherul de 3.000 de lei