Antena Meniu Search
x

Rabla Local 2023. Ministrul Mediului: 100.000 de români, potenţiali beneficiari ai programului

Programul Rabla Local 2023. Ministrul Mediului Mircea Fechet a anunţat că 100.000 de români sunt potenţiali beneficiari ai programului Rabla local, care va începe de luni.

de Redactia Observator

la 30.07.2023, 12:43

- Shutterstock

„Lista celor aproximativ 500 de unităţi administrativ-teritoriale se află deja pe siteul Agenţiei pentru Fondul de Mediu. Cetăţenii ar trebui, înainte de a încerca să aplice şi înainte de a se înscrie, să se asigure că unitatea administrativ-teritorială unde îşi au domiciliul este eligibilă în program. Totodată, îmi manifest speranţa, după ce vom constata cu toţii că acest program va fi unul de succes, aşa cum e şi Rabla Clasic, cum e şi Rabla Plus şi restul primăriilor, pentru că în România avem peste 3.000 de UAT-uri, deci mai sunt încă 2.500 care în viitor ar putea să beneficieze de prevederile programului”, a declarat Mircea Fechet, potrivit News.

El a precizat care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru ca un cetăţean să beneficieze de acest program. 

„Una dintre condiţii a fost ca procedura să fie una foarte simplă şi atunci va trebui doar să vă înregistraţi în siteul AFM-ului, asta dacă nu aţi făcut-o deja, pentru că în trecut aţi fost beneficiarul unui alt program. Înregistrarea durează foarte puţin. Mai trebuie doar să domiciliaţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective şi, bineînţeles, să aveţi maşina pe care vreţi să scăpaţi şi discutăm aici despre aceste rable, cum le numim, între ghilimele, bineînţeles, mai vechi de 15 ani, care, odată scoase din circulaţie, nu doar că acest lucru va însemna mai puţină poluare şi mai puţine gaze cu efect de seră, dar va însemna, probabil că, odată achiziţionat un nou autoturism, deşi nu există această obligativitate, cu siguranţă va avea un consum şi mai mai bun de carburant. Şi cu siguranţă maşinile de ultimă generaţie sunt mult mai sigure din punct de vedere al siguranţei în trafic”, a mai precizat Mircea Fechet. 

Întrebat câţi români vor beneficia de programul Rabla local, ministrul Mediului a răspuns: „În această primă fază putem să discutăm despre 100.000 de români, potenţiali beneficiari ai programului”.

„Din cei 3.000 de lei pe care îi vor primi la casarea autoturismului, 2.400 de lei vor fi suportaţi din bugetul Ministerului Mediului şi 600 de lei din bugetul Primăriei. Ne dorim ca până în anul 2026 să scoatem peste un sfert de milion de rable din circulaţie, adică din maşini mai vechi de 15 ani”, a completat Fechet. 

Programul Rabla local va începe de luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri economice » Rabla Local 2023. Ministrul Mediului: 100.000 de români, potenţiali beneficiari ai programului