Antena Meniu Search
x

Video Programul Tomata, un eșec pentru producătorii din Matca. Legumicultorii, nevoiți să-și vândă roșii mai ieftin decât cutiile în care o transportă

Agricultorii dau cu roşii în programul Tomata. Cum roşiile s-au copt târziu, acum legumicultorii se înghesuie în pieţe să-şi vândă marfa în timp util ca să poată primi ajutorul de la stat. Oamenii se plâng că au ajuns să-şi dea marfa pe nimic şi mulţi se tem că recoltele vor sfârşi aruncate pe câmp. Iar, în curând, noi vom ajunge să mâncăm tot roşii din import.

de Adrian Obreja

la 03.07.2023, 21:46

Vezi și

Roșiile românești de la Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, se dau în târg aproape gratis. Concurenţa e mare, iar ca să atragă clienţi şi să nu plece cu marfa acasă, fermierii au tăiat radical preţurile. 

Reporter: "Astăzi cât e kilogramul?"

Producător: "40 - 50 de bani."

Cel mai scump, un kilogram de roşii ajunge la un leu. Mai costisitoare este cutia de carton în care sunt ambalate legumele: 5-6 lei bucata. Agricultorii dau vina pe Programul Tomata şi termenele nerealiste puse ca fermierii să beneficieze de bani.  

Pe acelaşi subiect

Ioniţă Rarinca, legumicultor: "Programul trebuia să se dea la toate culturile. Şi la castraveţi, şi la roşii, şi la ardei, şi la vânătă. Fiind programul numai la tomată, toată lumea s-a axat pe tomată şi s-a ajuns în situaţia pe care o vedeţi."

Viorel Dragomir, legumicultor: "Dacă avea o perioadă mai lungă pentru recoltare, le punea lumea eşalonat. Dar aşa, că a fost cu termen limită, toată lumea a vrut să se încadreze în termenul ăla."

Iniţial, termenul-limită până la care fermierii îşi puteau vinde recolta, ca să poată lua cei 3.000 de euro ajutor de la stat, era 30 iunie. Guvernul însă le-a mai dat răgaz câteva zile până pe 15 iulie. Iar ajutorul poate fi încasat numai dacă vând trei mii de kilograme de roşii de pe o mie de metri pătraţi de pământ. Peste 22.000 de fermieri sunt înscrişi în Programul Tomata, cu 20% mai mulţi faţă de anul trecut. 

Ce variante mai au legumicultorii?

 Mult legume sunt deja compromise.

Reporter: "Astea când sunt culese?"

Producător: "Sâmbătă seara. Mâine încep să se înmoaie." 

Adrian Obreja, reporter Observator: "Legumicultorii au două variante în acest moment. Ori să le vândă cu 40 de bani kilogramul ori să le arunce peste două zile, pentru că mai mult nu mai rezistă." 

Costel, legumicultor: "La groapa de gunoi. Asta-i şansa. N-ai ce să faci cu ele, că se strică."

"Probabil trei sferturi din ele o să fie aruncate la groapa de gunoi."

Edilul din Matca spune că programul tomata ar trebui regândit.  

Gheorghe Marin, primarul comunei Matca: "S-ar putea gândi în alt mod programul acesta. Să dea sub formă de inputuri sau o altă formă gândită după vânzare. Câtă recoltă ai... 10-20%, după factură." 

Anul acesta ar putea fi deschise centre de colectare a legumelor direct de la producători, în Olt, Dolj, Teleorman, Galaţi şi Buzău. 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Să fie integrati, tinerii fermieri sub 40 de ani care au sere şi solarii pentru a beneficia de instalaţii de irigat. Integrarea acestor soluţii cu centrele de colectare ne va duce în faţa supermarketurilor care tot timpul ne-au spus că nu avem cantitatea necesară pentru a alimenta pe tot timpul anului. Începând de anul acesta cele 15 centre de colectare colective vor fi realizate de către Casa Unirea si vor fi date cooperativelor şi membrilor care se află în raza unităţilor administrativ teritoriale în care aceste centre de colecatare vor fi amplasate."

În timp ce producătorii se plâng că n-au clienţi nici când preţul e mic, în supermarket-uri roşiile româneşti se vând cu peste 5 lei kilogramul. După ce valul pripit al legumelor rămâneşti va trece, vom ajunge din nou să mâncăm tomate din import. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Programul Tomata, un eșec pentru producătorii din Matca. Legumicultorii, nevoiți să-și vândă roșii mai ieftin decât cutiile în care o transportă