Video Promisiuni electorale: cine sunt românii care ar putea câştiga mai mult, prin deduceri de la impozitul pe venit şi CASS. Liberalii vor cotă unică de impozitare
Promisiunile în an electoral au ajuns la faza angajaţilor. PSD vrea să reducă cu 5% taxarea muncii pe salariile minime. Câștigurile pentru angajați ar putea ajunge la 200 de lei net. PNL mizează, însă, pe cota unică de impozitare și vrea să crească contribuția la pilonul II de pensii.
Românii cu venituri de până la 5.700 lei brut, adică puţin peste 3.300 lei net, ar putea beneficia de deduceri mai mari de la impozitul pe venit şi CASS - contribuţia la sănătate de 10%, conform programului de guvernare al PSD.
Promisiuni electorale: taxe mai mici pe muncă
Pentru românii plătiți cu salariul minim povara fiscală ar putea scădea la puțin peste 31%, iar câștigul ar fi de 185 lei net pe lună. La doi copii în întreținere, angajatul ar putea primi 200 lei net în plus, iar la patru - 184 de lei. Adică peste 2.000 lei pe an, un al 13-lea salariu.
"Lăsaţi programele de guvernare înainte de alegeri, programele de guvernare după alegeri sunt alfel", crede un român. Ce ar face cu acei apraope 200 lei net în plus pe lună? "Nu ştiu, am nevoie de şampon. Ai ce face. Ai merge la un suc, pe vremuri ne permiteam, acum nu".
- Precizări importante pentru alegătorii din diaspora. Ce a transmis BEC privind înscrierea în listele electorale...
- Cum vor arăta buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale. BEC a stabilit machetele
- Analiştii susţin că războiul PSD-PNL va ţine doar până la alegeri. "Tendinţa va fi de a rămâne la guvernare"
Impact bugetar de 4 miliarde de lei
La 5.000 de lei brut fără copii în întreţinere, angajatul câştigă din creşterea deducerilor puţin peste 100 lei pe lună, adică aproape 1.300 lei pe an. "Domnul Grindeanu şi domnul Tudose au avut întâlniri cu toţi partenerii sociali, atât cu sindicate cât şi cu patronate. Au ajuns la o formă finală. Nu putem vorbi numai de reduceri, trebuie să venim şi cu ordonarea cheltuielilor", a declarat Marcel Ciolacu, preşedinte PSD.
Impactul bugetar ar fi de 4 miliarde de lei. "Fiecare leu în plus pentru cei cu salarii mici e un ajutor. În mod indirect vor avea de pierdut pentru că vor avea servicii medicale mai proaste, servicii sociale mai proaste. Dacă se reduce impozitul pe venit la bugetul statului se duc iar mai puţini bani şi nu văd cum se va atinge ţinta de reducere a deficitului bugetar", arată Dan Schwartz, analist fiscal.
PNL vrea impozitarea cu 10% a muncii
Liberalii vor cotă unică pentru toata lumea, adică o impozitare a muncii de 10%. "O egalizare la 10% a cotei unice, la 16% a impozitului pe profit fără niciun fel de facilităţi, fără niciun fel de exccepţii ar fi atât în favoarea statului, cât şi a contribuabilului", adaugă Dan Schwartz, analist fiscal.
"O altă propunere liberală: creşterea cotei de contributivitate eşalonat de la 4.75% la 6% la pilonul II de pensii a primit girul comisiei", spune Nicolae Ciucă, preşedinte PNL. 8 milioane de români contribuie la pilonul II de pensii. Anul trecut randamentul mediu a fost record, de aproape 18%.
"La un leu contribuit poate undeva între 2 şi 3 lei primeşte ca şi pensie. Ideal ar fi ca în 15-20 ani să ajungem cu sistemul balansat, adică undeva la jumătate să fie contribuţia la sistemul public, jumătate la pilonul II", spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.
Conform estimărilor, din 2030 sistemul public de pensii va deveni nesustenabil odată cu ieşirea la pensie a decreţeilor, cea mai numeroasă generaţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰